tiistai 31. heinäkuuta 2012

Naiset lasilabyrintissa

Olen lukenut ja kirjoittanut naisista johtajina/naisjohtajuudesta kohta kolmekymmentä vuotta. Ikävä on huomata, että mikään ei ole muuttunut, sillä ihan samanlainen on edelleen ääni kellossa tai tulokset tutkimuksissa. Luin junamatkalla Fakta-lehteä (6-7/2012). Lehdessä oli Marjatta Jaben kirjoittama artikkeli Naisjohtajuuden tutkimus- ja koulutushankkeen Nastan tuottamista tuloksista. Tässä Hankenin, Aalto yliopiston ja Jyväskylän yliopiston hankkeessa tutkittiin tarkemmin naisten hitaan uralla etenemisen syitä sekä etsittiin vastauksia ongelmaan.

Nainen "kuningattareksi" vain syntymälahjana?
Naiset eivät johtajanurallaan pelkästään törmää lasikattoon, vaan he ajautuvat lasilabyrinttiin, kiviselle aikaa vievälle tielle. Tulosten mukaan naiset sopeutuvat maskuliiniseen kulttuuriin pikemminkin kuin ryhtyvät kyseenalaistamaan, mikä olisi kuitenkin ainoa tie ulos labyrintista. Nainen haluaa edetä urallaan, mutta perheen ehdoilla. Hän myös tarvitsee miehen, joka tukee ja kannustaa häntä. Lisäksi tarvitaan kotiapua, sillä kotityöt eivät vieläkään jakaudu tasaisesti perheissä. Kun nainen uskoo itseensä ja rohkenee tuoda osaamisensa esille, se on hyvä asia. Muuten hän helposti ajautuu ylisuorittamaan ja negatiivinen kierre on valmis.

Esikuvia löytyy: Angela Merkelin ympärillä on ihailevia miehia

Naisille on tyypillistä toisista välittäminen, miehille taas oman menestymisensä korostaminen ja kilpailuhenki. Naisjohtajat korostavat yhteistyötä ja ihmisten kehittämistä, miesjohtajat suorittamista ja tulosta. Tämäkin on todettu jo 30 vuotta sitten tehdyissä tutkimuksissa! Nasta-projektista vastannut professori Anna-Maija Lämsä toteaakin, että jotta naisia saataisiin johtaville paikoille, tulee kiinnittää huomiota rekrytointiin, urajohtamiseen, kehittämiseen  ja koulutukseen, mentorointiin ja työn ja perheen yhteensovittamiseen. Mikäli uralla sattuu ajautumaan sellaisen esimiehen alaisuuteen, joka jättää varjoonsa osaavan naisen, kannattaa hakeutua toisiin tehtäviin tai vaihtaa työpaikkaa. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.Kokemusta tulisi kuitenkin hankkia monipuolisesti ja erityisesti linjajohtajuudesta, sillä siinä pystyy parhaiten tekemään tulosta, joka ei voi jäädä huomaamatta. Ja toisaalta, jos tätä näyttöä ei ole, ura voi pysähtyä. Tekisi mieli lisätä tähän, että hanki talousosaamista!
Mitä muuta voi tehdä? Verkostoidu monipuolisesti, sillä myös epäviralliset verkostot vauhdittavat naisen uraa. Hanki myös sekä mies- että naispuolinen mentori, monipuolisia ystävyyssuhteita ja liittoumia. Kunnianhimo on avu naisjohtajalle. Vaikeuksia eikä haasteita tule pelätä vaan puskea tuulta päin.Naisen kannattaa myös ottaa tosiasiana se, että uralla on erilaisia vaiheita ja että naisen ura ei ole koskaan yhtä suora kuin miehen.
Artikkelia lukiessani tunsin todella historian havinan.  Uskomattomalta tuntui, että naisella on edelleen samat ongelmat edetä huipulle kuin 80- ja 90- luvuilla tehdyt tutkimukset silloin osoittivat.
Emme suinkaan ole vailla esikuvia maailman huipulta, lue:  http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/2011/08/christine-lagarde-nainen-vallan.html. 
Teemalla talous hallintaan!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.