keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Intohimona kunnon menopelit, Mary Barra

Kansikuva
Time-lehti May 12/2014 tarjoaa johtamisesta ja sen eri ilmiöistä kiinnostuneille oikeata vappuherkkua. Lehdessä esitellään 100 vaikutusvaltaisinta ihmistä, jotka on luokiteltu viiteen kategoriaan, titaaneihin, jättiläisiin eri aloilla kuten Serena Williams, Hillary Clinton ja Beyoncé, pioneereihin, edelläkävijöihin kuten Edward Snowden, David Sinclair tai Mary Jo White, taiteilijoihin kuten Steve McQueen, Diane Paulus tai Barbara Brown-Taylor, johtajiin kuten Mary Barra, Vladimir Putin tai Angela Merkel sekä ikoneihin, joista mainittakoon Robert Redford, Christy Turlington Burns tai Marina Abramovic. Hienon tästä jutusta tekee se, että jokaista vaikutusvaltaista ihmistä kuvaa merkittävä henkilö. Esimerkiksi Vladimir Putinin kuvauksen on kirjoittanut Madeleine Albright.

Mary Barra
Johtajien tähtenä loistaa Mary Barra, köyliöläisen isoisän Reino Makelan ja töysäläisen isoäidin  Eva Pyykkösen lapsenlapsi. Hänet nimitettiin tämän vuoden alusta General Motorsin toimitusjohtajaksi. Hän on myös ensimmäinen naisjohtaja yhdessä maailman suurimmista autotehtaista. Kuinka ollakaan, kirjoituksen hänestä on tehnyt Fordin ja Chryslerin eläköitynyt johtajaikoni Lee Iaccocca. Lue Lee Iaccoccasta  Hän kuvaa kuinka hänellä ja Mary Barralla on samanlainen tausta. He ovat molemmat  siirtolaisten jälkeläisiä, työläisvanhemmista. Molemmat innostuivat autoista jo nuorella iällä. Siinä missä Lee Iaccocca tunnetaan Ford Mustangista, Mary Barran unelma oli Pontiac Firebird.


Pontiacin kuva Wikipediasta
Mary Barra nousi tälle kuumalle johtajanpallille GM:n omista riveistä työskenneltyään nousujohteisesti siellä  33 vuotta. Hän ei myöskään ole maineikkaiden yliopistojen kasvatti, vaan suoritti insinööriopintonsa GM:n Kettering Universityssa. Vielä on liian aikaista arvioida hänen onnistumistaan, mutta kuten Lee Iaccocca toteaa, hyviä signaaleja on ilmassa. Hän ei tule huoneeseen saranan puolelta, vaan ottaa paikkansa vahvasti missä tilanteessa onkin. Hänelle povataan pitkää menestyksekästä kautta GM:n johtajana.

Hillary Clinton, joka on vahvojen naisjohtajien symboli kaikkialla maailmassa toteaa Mary Barrasta, että  häntä voidaan kutsua naiseksi, joka mursi teräskaton. Mitä muuta Mary Barrasta tiedetään? Hän on syntynyt jouluaattona 1961, hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Hän osaa jonkun verran suomea ja tuntee juurensa, mutta muistan muusta yhteydestä lukeneeni, että hän ei ole käynyt Suomessa, mutta haluaisi kyllä tulla tutustumaan juuriinsa. Ja kuten sanottu, jo nuoresta pitäen hän on rakastanut kunnon menopelejä, niitä, joita amerikkalainen autoteollisuus tuottaa ja joiden valmistusta ja myyntiä hän nyt itse johtaa.

Ekaluokkalaisen Meimin vappupiirros Snellmanin koulun seinältä
Kaikille lukijoille HAUSKAA VAPPUA!
Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.