keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Keskity tehtävään, älä itseesi

Tämä lause on suoraan Peter Druckerilta. Johtamisesta on kirjoitettu todella paljon, lievästi sanottuna. Kun jotain merkityksellistä haluaa sanoa tai löytää, päädyn aina Peter Druckeriin, Bill Clintoniin tai Tom Petersiin. Heitä kaikkia yhdistää yksinkertaistamisen jalo taito ja hauskuus, kepeys painavan asian profiloimiseksi.
Kummallista kyllä, aina löytää jotain tuoretta, vaikka kirjat olisi kirjoitettu jo ajat sitten.

Aina voi löytyä jotain uutta
Juuri nyt minua viehätti Peter Druckerin kirjoitus siitä, mitä johtaja ei saa tehdä. Ensinnäkään hän ei saa luulla, että henkilöstö ymmärtää asiat ilman, että heidän kanssaan on keskusteltu. Luulo ei siis ole tiedon väärtti.  On koottava väkensä ja kerrottava perusteluita ja vaihtoehtoja, joista päätökset on valittu ja miksi. Kun kerrot asioista ole rehellinen, kuuntele ja tule kuulluksi. Jos olet tylsä, sinua ei kuuntele kukaan. Puhumista ja keskustelemista voi jokainen opetella. Nytkin meillä on oiva tilaisuus siihen, kun vaalipuheita pidetään, sillä yksi hyvä keino oppia on, kun seuraa ja analysoi muita. Clintonin vahvuus lähestyä kansaa ja erilaisista ihmisistä koostuvaa kuulijakuntaa oli taito yksinkertaistaa ja älykäs huumori. Hän ei koskaan sortunut alatyyliin eikä kosiskeluun, vaan käytti huumoria, joka ei loukannut ketään ja tuntui "kotoiselta", lämpimältä ja sympaattiselta.

Toinen asia, josta Peter Drucker varoittaa on, että ei pidä pelätä organisaation voimahahmoja. Etevät ihmiset ovat aina kunnianhimoisia ja pyrkivät eteenpäin, myös paikallesi. Heitä pitää kuunnella, arvostaa ja tarjota  haastavia tehtäviä, jolloin heidän energiansa saadaan koko organisaation käyttöön eivätkä he keskity vain oman uransa pönkittämiseen.Seuraajaansa ei tule valita yksin, sanoo Peter Drucker. Johtajilla on tapana valita seuraajikseen ihmisiä, jotka muistuttavat heitä itseään kaksikymmentä vuotta sitten. Se on karhunpalvelus organisaation tulevaisuudelle. Mielipidettä voidaan kysyä, mutta johtaja ei saa tehdä päätöstä seuraajastaan. Useat muut johtamisen tutkijat ja asiantuntijat ovat samaa mieltä, monet vieläkin ehdottomampia. Tom Peters on sitä mieltä, että seuraajansa valintaan ei saa lainkaan osallistua. Organisaation kakkosjohtajaa ei myöskään tule nostaa ykköseksi, siitä on monta varoittavaa esimerkkiä. Yhtenä niistä Nokian Olli-Pekka Kallasvuo, josta prosessista on oppimista ja sen voi lukea Ollilan muistelmista.
Käy organisaatiossa hyvin tai huonosti, johtajan ei tule ottaa siitä koskaan yksin kunniaa. Pahinta, mitä voi tehdä, on haukkua henkilöstöään. Omaa henkilöstöään on tuettava ja kiitettävä ja jos ja kun moitittavaa ilmaantuu, se on tehtävä ohjaten ja vahvuuksia etsien.


Peter Druckerilta on muuten vuonna 2004 ilmestynyt kirja The Daily Drucker. 366 Days of Insight and Motivation for Getting the Right Things Done. (HarperBusiness). Siinä on jokaiselle päivälle oma yhden sivun juttunsa. Tämän päivän sanassa puhutaan tietotyön pirstaleisuudesta. Tietotyö on korkealle erikoistunutta ja organisaatiossa on monenlaisia ja -kokoisia asiantuntija-ryhmittymiä. Hän kuvaa sairaalan hallintoa yhdeksi kaikkien monimutkaisisimmista mahdollisista. Pääjoukon muodostavat lääkärit ja sairaanhoitajat, mutta lisäksi on kymmeniä muitakin. Jotta johtaja tästä monimuotoisuudesta selviää, Druckerilla on vastaus: Tarkastele näitä ryhmittymiä analysoiden ja ulkoista ne toiminnot, jotka on mahdollista ja kokonaisuuden kannalta järkevää. Kaikkea ei tarvitse tehdä omana toimintana.
Nauti älyllisestä lukemisesta ja keväästä.


Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.