Kummallista kyllä, aina löytää jotain tuoretta, vaikka kirjat olisi kirjoitettu jo ajat sitten.
Aina voi löytyä jotain uutta |
Toinen asia, josta Peter Drucker varoittaa on, että ei pidä pelätä organisaation voimahahmoja. Etevät ihmiset ovat aina kunnianhimoisia ja pyrkivät eteenpäin, myös paikallesi. Heitä pitää kuunnella, arvostaa ja tarjota haastavia tehtäviä, jolloin heidän energiansa saadaan koko organisaation käyttöön eivätkä he keskity vain oman uransa pönkittämiseen.
Seuraajaansa ei tule valita yksin, sanoo Peter Drucker. Johtajilla on tapana valita seuraajikseen ihmisiä, jotka muistuttavat heitä itseään kaksikymmentä vuotta sitten. Se on karhunpalvelus organisaation tulevaisuudelle. Mielipidettä voidaan kysyä, mutta johtaja ei saa tehdä päätöstä seuraajastaan. Useat muut johtamisen tutkijat ja asiantuntijat ovat samaa mieltä, monet vieläkin ehdottomampia. Tom Peters on sitä mieltä, että seuraajansa valintaan ei saa lainkaan osallistua. Organisaation kakkosjohtajaa ei myöskään tule nostaa ykköseksi, siitä on monta varoittavaa esimerkkiä. Yhtenä niistä Nokian Olli-Pekka Kallasvuo, josta prosessista on oppimista ja sen voi lukea Ollilan muistelmista.
Käy organisaatiossa hyvin tai huonosti, johtajan ei tule ottaa siitä koskaan yksin kunniaa. Pahinta, mitä voi tehdä, on haukkua henkilöstöään. Omaa henkilöstöään on tuettava ja kiitettävä ja jos ja kun moitittavaa ilmaantuu, se on tehtävä ohjaten ja vahvuuksia etsien.
Peter Druckerilta on muuten vuonna 2004 ilmestynyt kirja The Daily Drucker. 366 Days of Insight and Motivation for Getting the Right Things Done. (HarperBusiness). Siinä on jokaiselle päivälle oma yhden sivun juttunsa. Tämän päivän sanassa puhutaan tietotyön pirstaleisuudesta. Tietotyö on korkealle erikoistunutta ja organisaatiossa on monenlaisia ja -kokoisia asiantuntija-ryhmittymiä. Hän kuvaa sairaalan hallintoa yhdeksi kaikkien monimutkaisisimmista mahdollisista. Pääjoukon muodostavat lääkärit ja sairaanhoitajat, mutta lisäksi on kymmeniä muitakin. Jotta johtaja tästä monimuotoisuudesta selviää, Druckerilla on vastaus: Tarkastele näitä ryhmittymiä analysoiden ja ulkoista ne toiminnot, jotka on mahdollista ja kokonaisuuden kannalta järkevää. Kaikkea ei tarvitse tehdä omana toimintana.
Nauti älyllisestä lukemisesta ja keväästä.
Terkuin Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.