tiistai 6. toukokuuta 2014

Oikea työpaikka, oikea esimies ja oikea tyyppi mieheksi, sanoo Annika Falkengren

49-vuotias ruotsalainen Annika Falkengren, Skandinaviska Enskilda Bankenin (SEB) johtaja loistaa talouslehtien listojen kärkipaikoilla arvioitaessa maailman vaikutusvaltaisimpia johtajia. Fortune Magazinen listalla hän oli viime vuonna yhdeksäs, 2011 kymmenes ja 2010 kahdeksas. Timessa March 17/2014 hän on 50 vaikutusvaltaisimman naisten listassa sijalla 23, ainoa pohjoismaalainen.


Annika Falkengrenin kuva on wikipediasta
Annika Falkengren on SEB:n kasvatti ja työskenneltyään Tukholman yliopistossa suoritetun taloustieteen tutkinnon jälkeen lähes 18 vuotta pankissa, hänestä tuli pääjohtaja. Omaa uraansa tarkastellessaan hän mainitsee, että ulkonäkö oli suurin este. "Du är så liten, så liten".  Pituudelleen kun ei voi mitään, Annika päätti, että hän suuntaa toimintansa asioihin, jotka huomataan ja pituus unohtuu. Hänen mielestään tulosvastuun ottaminen ja tuloksen tekeminen on se, mikä puhuu objektiivista kieltään työntekijän ammattitaidosta. Hänelle suurta tyydytystä tuotti se, kun hän päivän päätteeksi katseli saldoaan, paljonko hän oli kasvattanut asiakkaidensa ja pankkinsa tiliä.

Uraa veivät eteenpäin myös hyvät esimiehet, jotka luottivat, sparrasivat ja antoivat haasteita.
Skandinaviska Enskilda Banken on wallenbergilaista imperiumia alkuperältään, sen on jo vuonna 1856 perustanut Andrè Oscar Wallenberg ja yhdistyttyään vuonna 1972 Skandinaviska Bankenin kanssa, siitä tuli SEB. Annika arvostaa työpaikkaansa, sen perinteikästä menneisyyttä ja arvoja sekä sitä, että menneisyyteen ei ole jääty, vaan koko ajan ollaan ajassa mukana ja otetaan vastaan haasteet pää pystyssä.

Annika Falkengrenin mielestä naisjohtajien ongelma on heikko itsetunto. Naiset eivät nosta itseään esiin, vaan luulevat, että kyllä hyvä työ huomataan. Edetäkseen tarvitaan myös oman profiilin kohotusta kuten miehet tekevät. Kun ura on parhaassa vauhdissa 30-40 -vuotiailla, naisilla siihen saumaan tulee äitiys. Monet kokevat uran, perheen ja pienten lasten hoidon liian vaativaksi yhdistelmäksi. Annika Falkengrenin mielestä perheen ja uran hyvä harmonia on järjestelykysymys.

Aada Ruut, 8 kk
SEBissa satsataan tukemaan naisia, jotka ovat saaneet lapsia. He saavat kuukausittain pankin järjestämää kotiapua 10 tuntia, vuoden äitiysvapaan 90% palkalla ja mahdollisuuden myös työskennellä kotoa käsin. Joustavuus on avainsana! Annika itse sai tyttären viitisen  vuotta sitten. Ymmärtäväisen aviomiehen, kotiavun ja lastenhoitajan avulla kaikki toimii hyvin. Olennaista johtajanaiselle on löytää oikeanlainen mies. Se ei Annikan mielestä ole helppoa, sillä ei kai kukaan menestyvä nainen halua kotiinsa miestä, jonka aika kuluu imuroidessa ja ruokaa laittaessa.
Aftonbladetissa vuosi sitten Annika Falkengrenin kerrottiin elävän hulppeata luksuselämää samoin kuin kolmen muun miespuolisen vastaavan johtajan. Erona oli, että Annikan aviomies ei ole "lyxhustru" noin 100 000 euron vuosituloillaan. Avioehtokin on olemassa.  Sen  mukaan mahdollisessa erossa aviomies Ulf ei saa muuta kuin puolet vapaa-ajan asunnosta Skånessa. Vastaavasti kahden naisen avioliitossa, Eva Dahlgrenin ja Efva Attlingin, kumpikin saa avioliiton ajalta kaikki tulot ja hankitun omaisuuden puoliksi.
Naisjohtajista lukeminen on hauskaa ja ajatuksia herättävää. Vaikkei olisi muuta johdettavaa kuin itsensä.
Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.