perjantai 16. toukokuuta 2014

"Siivoamisessa ei ole mitään seksikästä"

Näin radikaalisti toteaa ruotsalainen Monica Lindstedt, joka on valittu yhdeksi Ruotsin vaikutusvaltaisimmista naisista. Hän perusti ensin Metro-lehden parin kollegansa kanssa. Kaikki me tiedämme lehden, josta tuli menestys. Se ei riittänyt hänelle, vaan hänellä oli kipinä, jota ei voinut sammuttaa. Työtoverit Metrossa olivat aivan järkyttyneitä kun hän kertoi perustavansa siivousfirman. Kenenkään mielestä siinä ei ollut mitään hohtoa. Intuitio oli Monicalla kuitenkin vahva ja se oli syntynyt omasta kokemuksesta ja elämäntilanteesta. Jos kotona on uraa luovan aviomiehen lisäksi neljä lasta ja kotieläimiä, oli koko ajan tehtävä montaa asiaa yhtä aikaa.

Monica Lindstedt
Entinen työpaikka tarjosi työsuhdeauton ja paljon muitakin etuja, mutta sitä, mitä hän kaikista eniten olisi silloin tarvinnut, ei ollut tarjolla. Siivousta, ruoanlaittoa, pyykinpesua, silittämistä, huoltoa ja huolenpitoa arjessa. Kaiken kukkuraksi maassa velloi "piikakeskustelu", jossa kodinhoitotyötä pidettiin jotenkin alentavana työnä.
Näistä tunnelmista käynnistyi kuitenkin Hemfrid vuonna 1996, kotipalveluyritys, joka tällä hetkellä työllistää yli 1000 ihmistä. Vuonna 2013 Hemfrid voitti yksityisten yritysten "nobelin" Golden Gavelin, joka on arvostettu tunnustus.


Alku ei suinkaan ollut helppo, vaan meni 6 vuotta ennenkuin yritys tuli kannattavaksi. Konttori oli pitkään kotona, mutta kun perheen koira söi asiakkaan takin, Monica hankki yritykselle omat toimistotilat Tukholman Södermalmilta. Pienestä on siis ponnistettu ja saavutettu paljon. Rohkeutensa ja sinnikkyytensä Monica arvelee juontavan lapsuudesta. Metsäteollisuudessa työskennelleen isän työpaikat vaihtuivat tiheään ja uudessa paikassa oli aina selviydyttävä ja luotava "oma elämä". Yhdessä vaiheessa hän kävi koulua, jossa oli 800 poikaa ja kaksi tyttöä hänen lisäkseen.
Hemfrid on merkittävä yritys myös yhteiskunnan kannalta. Edelleenkin kodinhoito on enemmän naisen kuin miehen kontolla.  Kun nainen pääsee kotona ulkopuolisen avun turvin helpommalla, hän pystyy  luomaan uraa tasavertaisemmin miesten kanssa. Kun yritykset tukevat kotiapua, naisten pitkäaikaiset sairauspoissaolot ovat vähentyneet.
Erittäin suuri merkitys Hemfridilla on ollut maahanmuuttajanaisten työllistäjänä. Useimmille heistä Hemfrid on ollut ensimmäinen normaali työpaikka, jossa työ on säädeltyä ja ammattimaista ja josta saa palkkaa ja josta maksetaan verot. Suuressa yrityksessä on myös paljon mahdollisuuksia edetä ja laajentaa osaamistaan.

Golden Gavel 
Monica Lindstedt on nyt 61-vuotias. Koulutukseltaan hän on taloustieteiden maisteri.  Hän toimii Hemfridissa hallituksen puheenjohtajana ja viime vuonna hänestä tuli myös "Företagarna"-organisaation puheenjohtaja. Poliittisesti sitoutumattoman organisaation tavoitteena on parantaa yritysilmastoa sekä tukea pientä ja keskisuurta yrittäjyyttä Ruotsissa.
Kotiavulle on omassakin huushollissa edelleen tarvetta. Yhdessä miehensä kanssa hänellä on hevostila, jossa koulutetaan pariakymmentä hevosta sekä lapsia, lastenlapsia ja kolme koiraa.
Monica Lindstedt on tehnyt "seksittömästä" toimialasta arvokkaan ja arvostetun. Mikä muu kuin ammattimainen kodinhoitoapu antaa naiselle enemmän vapausasteita elää ja toteuttaa itseään työssä ja vapaa-aikana? Omasta elämästä tulee hohdokkaampaa ja samalla teet hyvää, työllistät.

Mukavaa viikonloppua!
Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.