keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Björn Wahlroos on loistava kirjoittaja

Hämeenkyrön yhteiskoulussa, nykyisessä F.E. Sillanpään lukiossa aikanaan opitut talouden peruskäsitteet  eivät täysimittaisesti auta ymmärtämään Björn Wahlroosin uusinta kirjaa, mutta kun sen on lukenut, tuntee, että on käynyt älyllisessä maailmassa, saanut virikkeitä ja upeita kokemuksia. Markkinat ja demokratia. Loppu enemmistön tyrannialle (Otava) antoi jo hyvän käsityksen Wahlroosin kyvyistä kirjoittajana.
Markkinat ja demokratia. 2012

Substanssin professorismies luonnollisesti hallitsee. Taito onkin se, että osaa kertoa asiat ymmärrettävällä ja selkokielisellä tavalla lukijoille, jotka kaikki eivät ole taloustieteen ammattilaisia. Pidän aina sellaisista kirjoista, joissa on mukana käsiteltävien aiheiden historiaa ja esimerkkejä elävästä elämästä. Wahlroos nostaa taitavasti esille "elämään" jääneitä lauseita ja viisauksia, jotka hän kytkee vaikeampaan teoreettiseen yhteyteen ja keventää tunnelmaa. Esimerkkinä Jean-Claude Junckerin lausahdus, joka erityisen hyvin osui meidän eduskuntavaaleihin. "Me kaikki tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta jos teemme sen, emme tiedä, kuinka meidät valittaisiin uudelleen."

John Maynard Keynes (2.6.1883-21.4.1946) on englantilainen taloustieteen guru, jonka nimen olemme kuulleet. Wahlroos selvittää hänen ajatuksensa ja merkityksensä hienosti heti kirjan alkupuolella. Keynesin merkittävin kirja on Yleinen teoria.  Hänen ratkaisunsa kysymykseen kuinka nujerretaan 1930-luvun lama, jossa riskien karttelun ja riittämättömän kysynnän vuoksi talouskasvu oli hidasta ja työllisyys romahtanut, nosti hänet merkittävien taloustieteilijöiden joukkoon. Selkeän kuvan saa myös Rooseveltin New Deal -sääntelystä 1930-luvun laman ajoilta.
Vaalien aikaan puhuttiin paljon velkaelvytyksestä. Wahlroos antaa tähänkin vastauksen: "Talouskasvun hiipuessa kysynnän lisääminen velkaelvytyksellä näyttää kovin ilmeiseltä keinolta vähentää suhdannetyöttömyyttä. Ikävä kyllä se tehoaa harvoin. Neljältä viime vuosikymmeneltä on niukasti esimerkkejä velkaelvytyksen toimivuudesta, ja varhaisempienkin aikojen näyttö on epäselvää." Euroopan unionin alueella eikä Yhdysvalloissakaan nykyisen  työttömyyden syynä  ole elvytyksen puute eikä työttömyys johdu suhdanteista, vaan pikemminkin rakenteista, on Wahlroosin näkemys. Siksi jos työttömyys halutaan poistaa, rakenneuudistukset ovat välttämättömiä.

Kirja on vasta ilmestynyt
Viehättävä esimerkki löytyy kirjan toisesta kappaleesta, jossa Wahlroos kertoo venäläisen kaviaarin tarinan. Samassa kappaleessa hän myös valottaa omaa lapsuuttaan ja isän tuomia Moskovan tuliaisia, joihin kuuluivat  kaikkien tuntemat maatuska-puunuket. Hän myös muistelee lapsuutensa kirkkaita Suomenlahden vesiä, jotka ovat muuttuneet ranskalaiseksi hernekeitoksi. Björn Wahlroos on myös kartanon isäntä, maanviljelijä. Häneltä sujuu hyvin karjatalouden asiat ja viljelysmaat sekä niiden yhteisomistus ja sen tuomat ongelmat. Hienosti hän pääsee vertaamaan kala- ja riistamaita sekä laitumia terveydenhuoltoomme ja sosiaalipalveluihimme. Yhteistä lähes ilmaista resurssia oli helppo käyttää ennen, koska ylläpitoon rahat riittivät. Uudet kalliit lääkkeet ja hoitomenetelmät sekä tekninen kehitys ovat muuttaneet koko miljöön. Rahat eivät enää riitä siihen, että kaikille turvataan kalliit hoidot. Selviytysmiskeino on laadun heikentäminen, ikävä kyllä. Eikä pelkästään Suomessa, vaan kaikissa länsimaissa.

Erityisen nautittavaa lukemista on myös kappale "Kerskakulutusta". Siinä Wahlroos osoittaa hallitsevansa luksusbrandit ja niiden merkityksen. "Kun ihminen ostaa uuden käsilaukun, Tod'sin loaferit tai jopa Ferrarin, hän ostaa enemmän kuin pelkän tuotteen." Naisena minusta oli mukavaa, että tässä ei ollut vain miesten juttuja, vaan  Jimmy Choon ja Christian Louboutinin korkkarit mainitaan. Eihän tämä edellä kuvattu nyt ole mikään juttu sinänsä, vaan nostin sen esiin siksi, että kevennyksillä ja loistavalla taidolla kirjoittaa tällainenkin tiukka taloustieteen kirja tuntui romaanilta.
Kohota siis elämääsi ja tartu Björn Wahlroosin kirjaan kevään ja auringon kunniaksi. Se palkitsee monella tavalla. Kirjassa on 367 sivua.

Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.