tiistai 28. heinäkuuta 2015

Johtajan tärkein tehtävä on ennakoida kriisejä

"Onneksi tai valitettavasti ainoa ennustettava asia missä tahansa organisaatiossa on se, että kriisejä tapahtuu. Aina. Silloin ollaan todella riippuvaisia johtajasta." Näin kirjoittaa johtamisen guru Peter Drucker kirjassaan "Voittoa tavoittelemattoman organisaation johtaminen" (Talentum 2008). Tänään näitä oppeja kannattaa taas lukea, että pystyy pitämään päänsä kylmänä, kun politiikassa tuulee. Ja aina kun tuulee, johtajaa kaivataan ja hänen liittyy isot odotukset. On tosiasia, että mitä suurempi kriisi, sen näkyvämpi on johtajan rooli. Jos johtaja ei ole eturintamassa silloin, voi vetää johtopäätöksen, että hän ei olekaan suuri johtaja. Muistan erityisen hyvin, miten komea Jan Carlzon, lentoyhtiö SAS:n johtaja, oli johtamisen johtotähtenä aikana, jolloin lentoyhtiöillä ja varsinkin SAS:lla meni lujaa. Rahaa tuli vaikka henkilöstöä oli niin paljon, että lentoemäntien päät kolisivat yhteen käytävillä. Kun lama tuli, SAS oli ensimmäinen, jossa irtisanomiset olivat valtaisat. Pesuveden mukana meni myös Jan Carlzon. Kaikki tiesivät mistä se johtui. Hän oli huono johtaja, joka pystyi johtamaan vain hyvien taloudellisten edellytysten vallitessa. Kun tuli kriisi, Carlzon loisti  poissaolollaan.


Kuvattu Iltasanomista 28.7.
Organisaatiota on aina johdettava ennakoiden ja kriisien varalle. Peter Drucker sanoo  tästä, että katastrofin odottaminen mitään tekemättä on sama kuin sanoisi itsensä irti. On toimittava niin, että organisaatiossa pystytään ennakoimaan kriisit, selviytymään niistä ja ennenkaikkea olemaan niitä edellä. Tätä kutsutaan innovaatioksi, jatkuvaksi uudistumiseksi. Johtaja ei voi lähteä mistään organisaatiosta kesälomalle ilman, että hän on miettinyt, mitä kamalaa täällä voi tapahtua ja miten menetellään jos niin käy. Jokaisella johtajalla on oltava tuntuma siitä, mitkä ovat uhkamme ja vahvuutemme, jos jokin uhkakuva toteutuu.

Jokaiselle johtajalle on aikansa. On ihmisiä, jotka ovat hyviä rutiineissa ja tasaisessa menossa. Politiikassa on varmasti samoin. On poliittisia johtajia, jotka ovat loistavia silloin, kun heillä itsellään ei ole vastuuta. Muita arvioimalla voi kerätä pisteitä. Useimmat organisaatiot tarvitsevat johtajakseen ihmisen, joka pystyy toimimaan kaikissa tilanteissa, tyynen ja myrskyn aikana. On oikeastaan aika pelottavaa, jos ylin johtaja on poissa silloin kun orgasnisaatio on menettämässä kurssinsa joko sisäisen tai ulkoisen uhan kohdatessa. Kun kissa on poissa, hyppii hiiret pöydällä. Niin totta!

Yhteisistä asioista, jotka ovat kriittisiä organisaation maineen, menestyksen ja tulevaisuuden näkökulmasta, on pidettävä yllä keskustelua jatkuvasti. Sanojen merkityksiä on avattava ja käytävä avointa vuoropuhelua siitä, miten asioita tuodaan esille organisaation ulkopuolella. Druckeria lainaten asiat on kerrottava henkilöstölle yhä uudelleen ja uudelleen ja demonstroitava mitä tarkoitetaan. Kun kriittisiä kohtia organisaation elämässä  harjoitellaan ja koetellaan erilaisissa olosuhteissa, saavutetaan varmuus, jolloin ylilyönnit eivätkä irtiotot mahdollistu, mätäkuussakaan.


Sadekesän rikkaus
Lue myös: Churchilleja on harvassa
Tänään on hyvä lähteä mustikkametsään. Se selkeyttää ajatuksia.
Poutapäiväterkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.