Danderydin sairaalassa Tukholmassa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan johtamisessa oli paljon
ongelmia. Sellaisia, jotka voidaan poistaa tai minimoida, kun johtaminen nostetaan keskeiseksi kehittämisen kohteeksi. Suomessa on sosiaali- ja terveysalalla kiinnitetty paljon huomiota rakenteisiin, organisaatio-uudistuksiin ja strategioihin. Papereita ja muistioita on vinot pinot jokaisen pöydällä. Tosiasia on, että mikään ei muutu, jos ihmisten tapa toimia jatkuu ennallaan, mukavuusalueella.Yksi iso ongelma ja ero Ruotsiin verrattuna on meillä
liian vähäinen vaihtuvuus. On organisaatioita, joissa sama johtaja on ollut kymmeniä vuosia ja jatkaa vielä eläke-ikäisenäkin. Meillä ei ole onnistuttu kehittämään kunniallista siirtymistä johtajan tehtävistä toisiin eikä houkuttaviin
ikäohjelmiin, joissa johtaja toimisi viimeiset työvuotensa vaikkapa mentorina, valmentajana, kouluttajana tai tutkijana. Osa-aikaisuus ei ole hyvä vaihtoehto, koska silloin ei oikein kumpikaan, sijainen tai johtaja ole täysitehoisesti johtajan työssä.
Johtajan työtä seurataan ja arvioidaan liian vähän. Jos tulokset toteutuvat ja sovituissa puitteissa pysytään, tyydytään siihen. Tosiasiassa esimerkiksi henkilöstöllä voi olla isojakin ongelmia, joista ei uskalleta puhua.
Puhumattomuuden kulttuuri on voinut jatkua vuosikaudet. Sehän näkyy sairauspoissaoloissa, mutta aina on flunssaa liikkeellä. Selityksiä riittää. Myös silloin, kun työtyytyväisyyskyselyt ovat punaisella. Myöskin
pitkäaikainen suunnittelu voi puuttua. Eletään ja odotellaan. Nytkin on mennyt vuosia, kun on odotettu ratkaisevaa rakenneuudistusta, sotea. Organisaatioiden sisäistä elämää, asiakkaiden kokemuksia ja toiminnan sujuvuutta voi parantaa siitä huolimatta, vaikka jotain "ylätasolla" tapahtuisikin.
|
Kuva Tallinnasta, päivän lounaspaikka |
Niin kauan kun ei ole
työtä ohjaavia johtajasopimuksia, tehtävissä on epäselvyyksiä.
Johtajasopimus johdetaan johtamisen "politiikasta", joka on julkilausuttu kannanotto siihen, minkälaisia johtajia halutaan, kuinka heidät rekrytoidaan, mitkä ovat heidän pätevyysvaatimuksensa, perehdyttämisohjelmansa, tehtävät, vastuut ja valtuudet sekä kuinka johtaja organisaatiossa käyttäytyy, miten häntä tuetaan ja miten hän kasvaa ja kehittyy tehtävässään ja miten hän siirtyy muihin tehtäviin. Esimerkiksi Danderydin sairaalassa on sairaalan itse kehittämä johtajien koulutusohjelma, jonka kaikki johtajat käyvät. Ohjelma paitsi, että se antaa koulutuksen johtajan työhön, tuo mukanaan myös sen, että suuren sairaalan kaikilla johtajilla on yhteinen käsitys tehtävästään ja he puhuvat samaa johtamisen kieltä. Koulutukseen kuuluu kiinteänä osana valmennus ja mentorointi, joka jatkuu myös työssä.
Johtajaminen on rakennettu luottamukselle ja kunnioitukselle. Se koskee koko organisaatiota, omaa yksikköä sekä yhteistyötä muiden kanssa. Nämä jalot asiat eivät toteudu, jos johtaja ei elä kuten opettaa. Johtajalla on oltava hyvä itsetunto, moraali ja etiikka sisäistettynä, jotta se näkyy ja tuntuu yksikön toiminnassa positiivisena ja hyvänä elementtinä.
|
Tallinnan vanhassa kaupungissa on kukkaloistoa |
Johtajaksi ei sovi ihminen, joka haluaa työskennellä yksin kaikessa rauhassa omassa huoneessaan. Hänen tulee olla
aidosti kiinnostunut kanssaihmisistä ja viihtyä heidän kanssaan. Jos organisaation tavoitteet ja visiot ovat utopistisia eivätkä ihmisten kieltä, johtajan on yksinkertaistettava ne ja tuotava yhteiseen pohdintaan.
Hyvä johtaja ei puutu yksityiskohtiin. Hän antaa päätöksenteon sinne, missä toiminta tapahtuu, mutta seuraa aktiivisesti ja antaa tukensa. Johtajan fokus on aina tulevassa. Hän luo houkuttavia tehtäviä kullekin kykyjensä mukaan ja huolehtii siitä, että ihmisillä on haasteita ja sellaiset puitteet, jotka edistävät viihtyvyyttä ja tuloksia. Hyvä johtaja on peloton ja omaa siviilirohkeutta. Pahitteeksi ei ole, jos johtaja on iloinen ja hauska ihminen, joka luo ympärilleen lämpöä ja turvaa.
Vieläkin muistan Jyväskylän ensiapupoliklinikan ajoilta kirurgin, joka aloittaessaan päivystysvuoroa alkoi marista, että kyllä nyt kaikki menee pieleen kun meikäläinen päivystää. No niin meni! Hoitajatkin joutuivat arpomaan, kuka suostui hänen työparikseen.
Tallinnassa on hauska muistella menneitäkin, inspiroivassa ympäristössä reippaassa vesisateessa.
Terkkuja lomalaisille Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.