tiistai 2. marraskuuta 2010

Taito unohtaa

Aamun kunniaksi selailin 1999 kirjoittamaani "Esimiestyö terveydenhuollossa" -kirjaani. Ihan alussa olen kirjoittanut ja siteerannut Tom Petersiä, suosikkiani, kyvystä unohtaa. Hänen mukaansa oppiminen ei ole mikään juttu, oppiahan on ikä kaikki. Todellinen taito esimiestyössä on kyky unohtaa. Tom Peters kehottaa meitä unohtamaan säännöt, soveliaisuuden, professionaalisuuden, tasapainon, oikean ja väärän sekä konsensuksen.Terveydenhuollon ja hoivapalveluiden asiakasta hoidettaessa on aina lähdettävä hänen ainutlaatuisuudestaan ja kokonaisuuden huomioinnista. Jos olemme tiukoissa kaavoissa, ihmisen yksilöllisyys hukkuu. Asiakkaan kanssa on toimittava yhteistyössä ja tarpeen mukaan, ei organisaation kaavojen mukaisesti.
Oikea ja väärä eivät ole vastakohtia, vaan oikeassa on väärää ja päinvastoin. Yksilöllisyyden ja ainutkertaisuuden huomioiminen ei toteudu ympäristössä, missä konsensus ja kompromissit ovat pelin henki. Ne tasapäistävät ja jarruttavat kehitystä.Kuten kaikessa, on konsensuksesta hyötyäkin. Jos on huolehdittu siitä, että henkilöstö rakentuu persoonallisuuksista ja erilaisista osaajista eikä kopioista, konsensuksen hakeminen voi olla raikas ja hedelmällinen prosessi.

Ennen kun puhuttiin monimuotoisista työyhteisöistä, tarkoitetiin sillä erilaisia persoonallisuuksia, monipuolista osaamista. Tänä päivänä se tarkoittaa  työyhteisöä, jossa on nuoria, keski-ikäisiä ja vanhoja työntekijöitä, vajaatyökykyisiä, maahanmuuttajia ja eri kansallisuuksien edustajia. Esimies tarvitsee monimuotoisen työyhteisön johtamisen taitoja.Johtajakurssi 25 vierailee kuun lopulla Tukholmassa, missä yhtenä kohteena on Kista-Rinkebyn kaupunginosien hallinto ja johtaminen.  Teemana monikulttuurisen työyhteisön ja asiakaskunnan johtaminen.

Telaranta, S., Lepistö, M. & Wickman-Viitala, T. (toim.) Johtamisen näkökulmat -julkaisu ilmestyy samannimisen seminaarin yhteydessä TAMKissa 11.11.2010.
Julkaisussa on kaksi tähän aiheeseen liittyvää artikkelia:
Sari Antikaisen ja Piritta Kartun artikkeli käsittelee miten  nuoria  (Y-sukupolvi) työntekijöitä johdetaan ja Arja Kemppaisen artikkeli Ruusan kahvilan työtoiminnan kehittämistä. Ruusan kahvilassa työskentelee mielentervyskuntoutujia.
Julkaisu menee tänään painoon.  Sitä voi tilata julkistamispäivän jälkeen osoitteesta:
julkaisut@tamk.fi

Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.