maanantai 17. tammikuuta 2011

Erikoislääkärien johtajakoulutus

Erikoislääkärien johtajakoulutus on  Lääkäriliiton ja Fennomed Oy:n järjestämää. Koulutuksen johtajana toimii professori emeritus Martti Kekomäki. Erkoislääkäreiden johtajakoulutus on tässä muodossa varsin tuore, sillä se on alkanut vuonna 2009. Koulutus on saman mittainen kuin meidänkin johtamisen erikoistumisopinnot, 30 op. Samoin koulutuksen kesto on sama. Koulutusta suositellaan lääkäreille, joilla on vähintään 15 vuotta kliinistä työtä takanaan, kiinnostus johtamiseen sekä halu saada terveydenhuoltojärjestelmä toimimaan paremmin. Koulutus suoritetaan työn ohella.  Lähiopetuksessa on läsnäolopakko, koska siten  ryhmädynamiikka saadaan toimimaan.Lähiopetuspäiviä on 10, siis huomattavasti vähemmän kuin meillä.
Erikoislääkäreiden johtajamiskoulutus koostuu viidestä opetusjaksosta.
  • Ensimmäisessä opetusjaksossa käsitellään terveyspalvelujärjestelmää ja siihen ulkopuolelta suuntautuvia paineita.
  • Toisessa jaksossa opetellaan strategista suunnittelua, muutoksen johtamista ja  pohditaan valintoja.
  • Kolmannen jakson sisältönä on laatu ja laadun mittaaminen, vaikuttavuus. Keskeisiä asioita tässä jaksossa ovat myös tehokkuus, potilaskeskeisyys, oikea-aikaisuus, turvallisuus ja oikeudenmukaisuus.
  • Neljännessä opetusjaksossa käsitellään taloutta terveysekonomian ja kustannuslaskennan näkökulmasta
  • Viimeisessä opetusjaksossa keskitytään johtajana kehittymiseen. Siinä käydään läpi muutoksen johtamisen lisäksi terveydenhuollon johtamishaasteita ja johtajana kasvamista.
  • Jokaisen täytyy myös tehdä laaja, monikymmensivuinen, henkilökohtainen kehittämistyö, joka liittyy omaan lääkärintyöhön.
Lääkäri on paras johtaja lääkärille. Lääkärijohtoisuus kulkee myötätuulessa  muissakin pohjoismaissa, Englannissa ja USA:ssa. Kekomäen mukaan vain toinen lääkäri pystyy ohjaamaan toisen lääkärin kliinistä päätöksentekoa.

Kommentteja koulutuksen suorittaneilta:
"Sain kurssilta laajaa perspektiiviä terveydenhuoltojärjestelmäämme ja siihen vaikuttavista monista asioista. 
Kurssin aiheet olivat melko korkealentoisia verrattuna siihen, mitä tarvitsen  päivittäisessä työssäni. Kuitenkin kaikki päivittäiset päätökseni sisältävät myös linjanvetoja, arvovalintoja ja ihmisten motivointia - lääkäreiden johtamista siis."
 "Keskeisin johtamishaaste on henkilöstön johtaminen, riittävän henkilöstön saaminen ja siitä kiinni pitäminen sekä henkilöstöstä huolehtiminen."
"Erikoislääkärien johtamiskoulutus kiteytti johtamisen tärkeyden merkityksen. Opin, että johtamista ei voi tehdä vasemmalla kädellä, vaan siihen on paneuduttava kokopäivätoimisesti."

Lähde:Lääkärilehti 1/2.14.1.2011, 72-75.
www.fimnet.fi/koulutus/johtamiskoulutus


Sosiaali- ja terveysalalla lääkärit ovat yhteistyökumppaneitamme, kumppaneita myös johtamisessa. On todella tärkeätä tuntea myös heidän koulutuksensa ja sen sisältö. Arkityössä, niin kliinisessä kuin johtamistyössäkin  meillä on yhdistävä tekijä: asiakas/potilas.
 Mitä lääkärijohtoisuuteen tulee, Hatanpään sairaalanjohtaja DI Juha Räsänen toteaa artikkelissaan "Professioiden vastakkainasettelu häiritsee. Lääkärit johtavat lääkäreitä ja hoitajat hoitajia. Ammattikunnat ovat järjestäytyneet siiloihinsa. Hoitopaikalla tiimit kuitenkin toimivat saumattomasti."
Juha Räsäsen mielenkiintoisen artikkelin voit lukea kokonaisuudessaan julkaisusta Telaranta S, Lepistö M. & Wickman-Viitala T. Johtamisen näkökulmat. (toim.) Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja C. Oppimateriaaleja 14. 2010, 25-33.
 Seija Telaranta                                                                      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.