John Kennedy |
Karismaattisesta johtajasta puhutaan aina kun työntekijät kokoontuvat. Voi päätellä, että tällainen johtaja saa sanomansa leviämään luonnostaan, koska hänen tekemisistään ollaan kiinnostuneita ja hän on jatkuvasti kaikkien huulilla. Hänestä ollaan ylpeitä ja hänessä hyväksytään kielteisiä puolia, ikäänkuin hohdokkuuteen kuuluvina pikkuasioina.
Karismassa on myös vaaransa. Karismaattisella johtajalla on suuri vaikutus organisaatioon ja sen henkilöstöön, mutta se ei aina ole positiivinen organisaation kehityksen ja tulevaisuuden kannalta. On monia esimerkkejä menestyvistä yrityksistä ja organisaatioista, joissa karismaattisena pidetyn johtajan tyrannimainen ja itsekeskeinen toimintatapa ovat olleet siemenenä tulevalle suurelle katastrofille.
Miten juuri tänään ajauduin aiheeseen karismaattinen johtaja?
Aika ajoin minun on ihan pakko lukea vaihtoehtoiseti Mick Jaggerin, Keith Richardsin tai Lee Iacoccan muistelmia. Kaksi ensimmäistä eivät välttämättä kuulu otsikon alle perinteisesti, mutta ovat kuitenkin esimerkkejä miten karismalla viedään yhteyettä eteenpäin halki vuosikymmenten. Viimeksimainittu on todella inspiroivaa ammatillista luettavaa. Lee Iacoccan tarina on todellinen amerikkalainen legenda, italialaisen siirtolaisperheen pojan nousu ja työ amerikkalaisessa autoteollisuudessa.
Karisma ei tullut syntymälahjana vaan rakentui ja kehittyi loistavien voittojen ja kirvelevien tappioiden tuloksena. Iacocca oli merkittävä johtaja sekä Fordilla että Chryslerilla. Hän kuvaa itse yhtä nousu-laskuvaihettaan seuraavasti:
Aloitin elämäni siirtolaisen poikana ja raivasin tieni Ford Motor Companyn toimitusjohtajaksi. Kun vihdoin saavutin tavoittelemani aseman, tunsin olevani maailman huipulla. Mutta kohtalo sanoi minulle: "Odota. Meidän tilimme eivät ole vielä selvät. Nyt saat havaita miltä tuntuu tulla potkaistuksi alas Mount Everestin huipulta. Sain potkut. Olin ollut Fordin toimitusjohtajana kahdeksan vuotta ja kolmekymmentäkaksi vuotta Fordin työntekijänä. En ollut koskaan tehnyt töitä missään muualla.Ja olin äkkiä työtön. Tunne tuntui repivän sisuskuntani kappaleiksi.
Lee Iacocca tunnetaan tietysti Ford Mustangista. Ensimmäinen tuli liukuhihnalta maaliskuun 9. päivänä 1964. Auton suunnittelu, valmistus ja lanseeraus oli yhtä jännitysnäytelmää ja Iacocca kirjoittaa, että hän luki jokaisen palautteen, mitä asiakkaat autosta kirjoittivat. Tässä kohdassa tulee mieleen, että samalla tavalla meidän kaikkien johtajien tulisi olla innoissamme ja ylpeitä omista tuotteistamme ja vaikkapa sosiaali- ja terveysalan palveluista. Sitä on aito karisma!
Koko kirja, 353 sivua on elävää kuvausta johtajan työstä. Ei ihme, että se on monissa johtajakouluissa ympäri maailmaa "oppikirjana" ja monien johtajien iltalukemista. Suomalainen kirja on : Lee Iacocca. Iacocca auto-elämäkerta. WSOY. 1990.
Seija Telaranta
Tämä on oikein hyvä blogi! Seuraan mielelläni.
VastaaPoistaTerveisiä Pohjanmaalta.