sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Tampereen pelastuslaitoksen historia antaa voimaa nykypäivään

Tampereen aluepelastuslaitos on keskellä "kirkonkylää", Wivi Lönnin suunnittelemassa ja 1907 valmistuneessa rakennuksessa. Wivi Lönn oli aikansa uranuurtajia, ensimmäinen suomalainen nainen, jolla oli oma arkkitehtitoimisto.Talo toimii hyvin vielä tänäkin päivänä ja antaa hienot puitteet toteuttaa vaativaa palo- ja pelastustointa. Viime vuonna sairaankuljetuksen ambulanssit lähtivät tehtävään keskimäärin 105 kertaa vuorokaudessa.
Ei siis ihme, että Pelastuslaitoksen ambulanssi on tuttu näky kaupungilla ja  myös laajasti muualla Pirkanmaalla. Jos on talo maineikas ja sen historia tutustumisen arvoinen, myös  henkilöstö on ansiokas ja sen ammattitaitoon voi luottaa hädän hetkellä. Lääkintäesimiehet ja ensihoitajat ovat hyvin ja laajasti  koulutettuja ammattilaisia, jotka hallitsevat tilanteet. Monet lääkintäesimiehet ovat suorittaneet sairaanhoitajan tutkinnon ensihoitajakoulutuksen lisäksi ja jotkut myös Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnot osatakseen paremmin vuorokohtaisen johtamisen. Johdettavana on monien Pirkanmaan alueella toimivien sivupisteiden henkilöstö ja toiminta myös. Vaativia tehtäviä ei opi pelkästään koulunpenkillä, vaan monilla on kokemus rauhanturvajoukoista maailman eri kriisipisteissä ja monia muita henkilökohtaisia saavutuksia, jotka laajentavat osaamista.
Matti Välikoski, Ari Kannisto, Ari Laine ja opiskelija Janne Hietaniemi
Pelastuslaitos on ollut ja on monien ansiokkaiden urheilijoiden kotipesä, Tapparan ja Ilveksen miehet sulassa sovussa kautta historian?? Monitaituruuden lisäksi pelastushenkilöstöllä on erinomaiset sosiaaliset taidot, herkkyyttä ja auttamisen halua aidosti ja suurella sydämellä. Aikanaan opettajakoulutuksessa tein tutkimustyöni potilaan kokemuksesta silloin, kun hän ensiavun kautta jäi sairaalaan hoidettavaksi. Erityisen positiivinen kokemus oli potilailla sairaankuljetuksesta. Heillä oli kyky lohduttaa ja pitää lähellä sairasta ja vanhaa ihmistä, sai vaikka halata all stars-jääkiekkotähteä Pekka Marjamäkeä!
Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla erikoistumisopinnoissa ryhmässä 27 opiskelee nyt lääkintäesimiehen tehtäviä hoitava Matti Välikoski. Hän pääsi lapsuutensa toiveammattiin jo nuorena suoritettuaan palomiehen ammattiopinnot Kuopion Pelastuskoulussa. Palomiehen uran hän aloitti Tampereella vuonna 1995 ja suoritti sairaanhoitajan (amk) tutkinnon töiden ohessa vuonna 2002. Yhden harjoittelujaksoistaan hän suoritti Shanghain yliopistollisessa sairaalassa. Hän on toiminut myös YK:n rauhanturvajoukoissa Etelä-Libanonissa.
Hän toimii myös Tampereen Palomiesyhdistyksen talouspäällikkönä ja Ilveksen miehenä osallistuu monenlaisiin palomiesten urheilukisoihin eri puolilla maailmaa. Viimeksi Vancouverissa ja seuraavaksi on matka kisoihin New Yorkiin.

Matti Välikoski työnsä ääressä
Opiskelijat ovat kautta aikojen tuoneet johtajakoulutukseen oman persoonallisen osaamisensa ja laajentaneet siten kaikkien osaamista ja edesauttaneet tavoitteiden saavuttamista. Meillä on monia kansainvälisissä tehtävissä työskennelleitä opiskelijoita, jotka vahvistavat TAMKin kansainvälistymistavoitteita aidosti. Opiskelijat ovat sosiaali- ja terveysalan kentältä monipuolisesti, joten se avartaa jokaista. Jokainen opiskelija edustaa omaa alaansa ja omaa "taloaan" ylpeänä, kuten tässä esimerkissä Matti.
Seija Telaranta


1 kommentti:

  1. Tampereen aluepelastuslaitos on nyt Facebookissa. Käypä sivuilla!
    www.facebook.com/tampereenaluepelastuslaitos

    VastaaPoista

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.