sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Huipputiimi ja kuinka se rakennetaan

Parhaillaan Suomessa elokuvateattereissa pyörivä, Bennett Millerin ohjaama elokuva Moneyball, on huikea johtamisen oppitunti.

Elokuva perustuu Michael Lewisin kirjoittamaan kirjaan 2000-luvun alussa.Elokuva on mitä parhain jännitysnäytelmä, mutta innostustani lisäsi myös se, että tämä oli oikein osuva käytännön esimerkki siitä, kuinka punaisen meren strategiasta siirryttiin siniselle merelle ja onnistuttiin uudella strategialla. Sinisen meren strategia on W.Chan Kimin ja Renée Mauborgnen kirjoittama kirja vuodelta 2009 (Talentum), jossa uudenlainen tapa johtaa ja luoda menestystä esitellään myös esimerkkien avulla. 
Elokuvassa Oakland A -baseball joukkuun johtajaksi tulee Brad Pitt. Joukkue on aivan pohjamudissa ja siitä syystä myös talous romahtanut. Tähtipelaajat äänestivät jaloillaan ja käsissä oli surkea tilanne.
Ei ollut mitään mahdollisuutta kilpailla punaisella merellä ja saada huippupelaajia. Siksi olikin otettava uusi strategia. Tietokonenörtti, jota elokuvassa näyttelee Jonah Hill, ryhtyi hakemaan markkinoilta pelaajia, jotka tavalla tai toisella olivat ajautuneet pois tähtien joukosta, heidän osaamistaan ei ollut osattu hyödyntää tai he olivat sairastelleet ja saaneet vammoja.

Brad Pitt ja Jonah Hill. Kuva Helsingin sanomat
Oli myös opettavaista nähdä, mihin toivottomuuteen eilisen taivaan tähdet olivat ajautuneet kun ura oli hiipumassa. Kun tuli kutsu Oakland A:n riveihin, he laittoivat itsensä likoon ja taistelivat hurjasti joukkueen eteen. Tässä on jälleen yksi opetus jokaiselle johtajalle. Analysoi, miten nostat pudonneen "helmen" ja annat hänelle uuden tilaisuuden. Ihmisessä on uskomaton voima, kun häntä pidetään jonain, hän pääsee näyttämään.
Johtajan tehtävä ei ole helppo. Kun Oakland A uuden tiiminsä innolla alkoi päästä voittoputkeen ja kaikkien hämmästykseksi saavutti 20 voittoa perätysten, paljon ehti tapahtua. Potkuja annettiin mennen tullen ja uusia tietokonelöytöjä palkattiin riveihin. Valmentajan ja johtajan välillä oli jatkuvaa taistelua pelaajista ja peluuttamisesta. Yllätykset seurasivat toistaan. Paljon ei tunteita ajateltu, kun muutama minuutti ennen peliä kerrottiin, että riisu pelipaita, sinut on myyty! Ei tällainen ole mikään ihanne, mutta pientä opetusta siihenkin sisältyy. Meillä ei olla totuttu pikalähtöihin ainakaan julkisella puolella, mutta liikkuvuutta pitäisi lisätä. Määräaikainen johtajuus on hyvä asia johtajalle, työntekijälle se tarkoittaa ammattiosaamisen laajentamista ja oppimista eri tiimeissä ja työpaikoissa. Määräaikainen johtajuus: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2011/03/maaraaikainen-johtajuus.html
Moneyball on loistava johtamisen oppitunti viihdyttävällä tavalla. Samalla opit myös Sinisen meren strategian huomaamattasi!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.