Johtajakurssin 27 toinen opintomatkan kohde Eskilstunassa oli Mälarsjukhuset, Södermanlandin suurin sairaala. Emmekä me opettajat vieneet valmistuvaa ryhmää sinne tälläkään kertaa suotta. Eskilstunan kapupungin vastaanoton ja kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asioiden selvittelyn jälkeen siirryimme Mälarsjukhusetiin ja Sarin vieraiksi. Oli aivan upeata, että "emäntämme" tarjosi meille lounaan, joka todella maistui. Sairaalan keittiö oli aivan meitä varten ylitöissä. Ei kovin helppo juttu Ruotsissa.
|
Oikealla edessä yliopettaja Marjo Räsänen vieressään Sari. |
Kaupungintalon kristallikruunujen säihkeistä siirryimme sairaalan kokoustilaan, missä oli aivan käsin kosketeltava tunnelma, kuin tupaillassa. Kuuntelimme Sarin esitystä aivan ahmien tietoa ja kokemusta johtamisesta Ruotsissa. Sari on takaisin Eskilstunaan reilu 3 vuotta sitten palattuaan ottanut johtamisen haltuunsa. Ensin hän toimi parisen vuotta infektio- ja keuhkosairauksien osaston ja potilashotelli Althean osastonjohtajana, josta hän vuosi sitten siirtyi toimialajohtajaksi ja otti haasteen vastaan ainoana "parijohtajana", jossa alueen johtajuus oli jaettu lääkäri- ja hoitoalan johtajan kesken. Molemmat halusivat kokeilla tätä vuoden ja nyt kun kokemukset on analysoitu, Sari ottaa koko toimialajohtajuuden tämän hetken suunnitelman mukaan alkukesästä ja lääkäri siirtyy asiantuntijaksi omalle alueelleen.
Sarista tulee myös lääkärien esimies. Hyvässä yhteistyössä ja ymmärryksessä lääkärien, henkilöstöosaston ja henkilöstön tuella (viepä tämä läpi Suomessa!!). Ruotsissa ei mikään asia etene ilman pitkiä prosesseja ja keskusteluja kaikkien henkilöstöryhmien kanssa.
On maan tapa, että johtajuus on määräaikainen. Yhdessä paikassa voi johtajana sairaalasta riippuen toimia 3 tai 4 vuotta, mutta aika voi olla lyhyempikin. Jokaiseen siirtymään liittyy arviointi ja mahdollista on jatkaa johtajuutta eri yksikössä tai tehdä kuten Sarin jaetun johtajuuden toinen osapuoli, siirtyä takaisin kliiniseen työhön. Johtajiksi ei ole tunkua.
Mitä muuta kuului?
On todella harvinaista, että sairaanhoitaja toimii kokopäiväisenä. Melkein kaikilla on jokin prosentti työajasta käytössä, yleisimmin 75-80 prosenttia. Pääsääntöisesti yötyön tekevät "vakiyököt", joka ei Sarin mielestä ole hyvä asia pelkästään, ainakaan yötyötä tekevän kannalta. Osa kokouksista on siirretty iltaaikaan, jotta hekin voisivat olla enemmän läsnä työyksikön normaalissa elämässä.
|
Saria kuvattiin kuin filmitähteä |
Ruotsissa on itsestään selvää että työyksikkö on sekä henkilöstön että asiakkaiden osalta
monikulttuurinen. Johtajan on koko ajan tarkkailtava tilannetta, sillä vaikka pinta on tyyni, ikävät syrjintä yms asiat kyllä ovat olemassa ja tilaisuuden tullen pulpahtavat pintaan. Sari kokee asian voittopuolisesti positiivisena,
monikulttuurisuus on rikkaus sekä yhteisössä että johtamistyössä. Johtajalla on kaikilla tasoilla läheinen yhteistyö henkilöstöosaston, luottamushenkilöstön ja eri asiantuntijoiden kanssa ja mahdollisuus mentoriin. Henkilöstöasiat, jotka monet johtajat kokevat haastavimmiksi, ovat johtajan arkea Ruotsissakin. Sari korosti sitä, että erittäin tärkeätä on dokumentointi. On mahdoton käsitellä asioita työryhmässä, jos ei ole mitään paperilla.
Miksi Sari sitten on esikuva? Hän on vahva, rohkea, asiantunteva, itsevarma, lämmin ja läheinen kaunis nainen, johon voi luottaa.
Hän oikein säteilee luottamusta ja varmuutta ympäristöönsä, ja ennenkaikkea hän nauttii johtajan työstään ja uskaltaa sanoa sen ääneen.
Johtaminen on hänen juttunsa!
Tampereen ammattikorkeakoulussa, Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnoissa olemme todella ylpeitä, että meillä on Ruotsissa kumppani, jota arvostamme. Lopuksi hänen entisen työtoverinsa, ylilääkärin toteamus:
Sari on TÄHTI!
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.