tiistai 27. joulukuuta 2011

Yhteiset pelisäännöt työpaikalla

Organisaatiopsykologi Pekka Järvinen on tunnettu ja arvostettu kouluttaja ja kirjailija. Kuukausi sitten häneltä ilmestyi uusi kirja johtamisen ja esimiestyön alalta. Esimiestyön vaikeus ja viisaus (WSOYpro 2011) on Järvisen kuudes kirja. Kaikki käsittelevät esimiestyötä käytännön läheisesti ja osuvien esimerkkien avulla. Niissä on "psykologinen" viitekehys, tietysti, kirjoittajan taustasta johtuen. Ne ovat kaikille esimiehille tärkeätä luettavaa, sillä esimiehellä on oltava myös psykologinen osaaminen työkalupakissaan. Oma suosikkini on 1998 ilmestynyt Esimiestyö ongelmatilanteissa.

Tämän vasta ilmestyneen kirjan tavoitteena on, että lukija ymmärtäisi entistä paremmin ihmisten ja työyhteisöjen käyttäytymistä. Kiinnostavaa on, milloin esimiehen ei kannata toimia järkevällä tavalla ja milloin on viisasta ottaa tunteet käyttöön ja vedota  mielikuviin ja toiveisiin. Sisällyksen otsikot tässä 168-sivuisessa kirjassa ovat seuraavat:

Miksi ihmiset eivät käyttäydy vastuullisesti ja aikuismaisesti?
Miksi muutokset ovat niin vaikeita?
Organisaation tyypilliset hullutukset.
Hankalat yksilö ongelmat.
Palautteen antamisen ja vastaanottamisen vaikeus.
                                          Esimiehen  viisaus ja nöyryys.

Sisältö kattaa mielestäni hyvin ne alueet, joiden kanssa esimies on päivittäin tekemisissä ja joihin hänen on  jatkuvasti kiinnitettävä huomionsa.Yksilöongelmia käsitellään myös tässä kirjassa laajasti. Narsismia, elämäntapa- ja päihdeongelmia sekä kriisejä ja mielenterveysongelmia. Esimies tarvitsee paljon tietoa, taitoa ja kokemusta juuri näissä vaikeissa asioissa, joten on paikallaan, että niitä kerta toisensa jälkeen nostetaan esiin. Tietysti joskus kaipaisi myös sellaista kirjaa, jossa käsiteltäisiin iloisia, positiivisia ja työhönsä sitoutuneita ihmisiä. Jos koko ajan ollaan ongelmien ja ongelmaisten ihmisten syövereissä, miten muut jaksavat.Jos hyvää työtä ei huomata ja sitä pidetään joidenkin kohdalla itsestään selvyytenä vuodesta toiseen, katkeaa näiden "tähtipelaajienkin" selkäranka. Tarvitsemme keinoja myös vahvistaa vahvoja ja pitää heidän mielenkiintonsa yllä.
On luotava oikeudenmukainen, avoin  ja kannustava palkitsemissysteemi. Samoin on luotava yhteiset pelisäännöt, joihin kaikkien on sitouduttava. Järvisen kirjassa käsitellään työyhteisön pelisääntöjä ja korostetaan esimiehen vastuuta niiden laatimisessa ja noudattamisen valvonnassa. Ei pidä myöskään  lipsua  pelisäännöistä niin, että toisille ne ovat voimassa ja toisille eivät.

Pelisäännöt ovat yhteisön näköiset...
 Pelisäännöt on laaja paketti, jossa työyhteisökohtaiset pelisäännöt ovat yksi osa kokonaisuutta. Lisäksi on ulkopuolisia ohjeita, kuten lait ja viranomaisohjeet, eri ammattikuntien eettiset koodit sekä laatujärjestelmän hyvinkin tarkat työ-ohjeet ja tehtävänkuvaukset.
Kannattaa lukea Järvisen kirja!
Seija Telaranta

1 kommentti:

  1. Toimin ammatillisena ohjaajana, työhyvinvoinnin kehittäjänä ja työn tutkijana valtakunnallisessa työhyvinvoinnin kehittämisorganisaatiossa, Vervessä. Työssäni tapaan paljon sekä työntekijöitä että esimiehiä, joten voin ajoittain tarkastella johtamista molempien näkökulmasta. Tuo suosikkikirjasi, 'Esimiestyö ongelmatilanteissa', on minullekin tuttu, ja uskallan sen ja uusimman Järvisen kirjan sisältöjen perusteella suositella sitä luettavaksi, vaikka itse en ole sitä vielä nähnytkään! Haluan kommentoida aihepiiriä myös liittämällä linkin hieman toisenlaiseen näkökulmaan johtamisesta: http://www.työnhakukeskus.fi/mol/fi/99_pdf/fi/03_tutkimus_ja_kehittaminen/02_tykes/05_aineistopankki/julkaisut/jvirkkunen.pdf
    Linkin takaa toivoakseni löytyy professori Jaakko Virkkusen toimittama kirja osaamisen johtamisesta muutoksessa. Suosittelen!

    Lisäksi kannatan lämpimästi huomion kiinnittämistä yhteisiin pelisääntöihin. Hämmästyttävän usein saan omassa työssäni huomata, että työhyvinvoinnin ongelmien taustalta löytyy niiden puuttuminen, epämääräisyys tai se, että niitä ei yksinkertaisesti noudateta.

    Lopuksi pyytäisin joltain viisaalta ohjeita siihen, kuinka kummassa wordpress-tiliä voisi käyttää blogspot-blogien kommentointiin? Minä en saa sitä kerta kaikkian millään onnistumaan, joten joudun tyytymään nyt google-tiliin. Ihan mielelläni kommentoisin oman työhyvinvointiblogini avulla.

    VastaaPoista

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.