Johtajan työ on raskasta, samalla myös kohottavaa ja palkitsevaa. Erityinen huoli johtajan on kiinnitettävä omaan jaksamiseensa, koska kaikki organisaatiot elävät vaikeita aikoja. Ei voida oikeastaan sanoa, että nyt on kriisi. Johtajan on totuttava siihen, että kriisi on päällä jatkuvasti. Jos se ei ole sisäinen, se on ulkoinen ja monta kertaa molemmat yhdessä.
|
Merkel ja Sarkozy ja eurokriisi |
Johtajan on pystyttävä vastaamaan sekä ulkoisiin että sisäisiin paineisiin arkityössään. Jotta hän tähän pystyy, hänen on ensin kyettävä johtamaan itseään, ajatteluaan ja tunteitaan.Itsensä johtaminen on jokaisen johtajan "kuntotesti". Jos et hallitse aikaasi, tehtäviäsi ja tunteitasi, et voi menestyä.
Älä siis uhraa itseäsi työlle vaan nouse hallitsemaan työtäsi. Monissa aihetta käsittelevissä artikkeleissa ja kirjoissa esitellään vino pino ohjeluetteloita siitä, kuinka se tehdään. Yksi suosituimmista on tässäkin blogissa moneen kertaan mainittu Stephen Coveyn kirja Tie menestykseen.
Joulun alla kun on pakko puhdistaa toimintaympäristönsä menneestä, käteeni osui Harvard Business Review, heinä-elokuu 2009. Leadership in a Permanent Crisis -artikkelissa on esitetty työkalupakki johtajalle, jotta hän selviää työssään:
- Anna itsellesi lupa olla sekä optimistinen että realistinen. Kun olet molempia, et putoa kyynisyyteen etkä vajoa pessimismiin.
- Etsi itsellesi turvapaikkoja, joissa voit katsoa asioita kauempaa, eri valossa ja eri näkökulmasta.Turvasatama voi olla toimintaa, esim. liikuntaa taikka sitten rauhallinen tila, jossa voit tehdä kysymyksiä itsellesi; "puskenko väkisin ja onko vaara, että henkilökuntani lamaantuu paineiden alla, arvostanko muita ja heidän tekemiään uhrauksia todella"?
- Hanki itsellesi uskottuja, joiden kanssa voit keskustella vapaasti, sellaisia, jotka ovat työsi ulkopuolelta.Tärkeä kriteeri uskotullesi on, että hän välittää enemmän sinusta kuin esiin nousevista asioista.
|
Perhekin voi olla uskottusi |
|
- Tuo enemmän tunnepuoltasi esiin myös työssäsi. Sopiva määrä tunnetta on hyvä "työkalu" muutokselle, varsinkin, jos osaa käyttää sitä tasapainossa itsevarmuuden kanssa.Sama asia on esillä eri yhteydessä myös Sinisen meren strategiassa. Jos tuote tai palvelu vetoaa liikaa asiaan, on kylmä, siihen kannattaa lisätä tunnetta. Artikkelissa sanotaan, että varsinkin naisjohtajat pelkäävät näyttää tunteitaan, he pelkäävät sen syövän uskottavuutta.
|
Lisää tunnetta kuten Obamat |
- Älä uppoudu rooliisi johtajana liikaa. Siitäkään huolimatta, että se elämäsi tärkein asia tai se on sitä muille. Jos panet liikaa munia yhteen koriin, olet haavoittuvainen muutoksissa etkä pysty näkemään vaihtoehtoja.
Ei kannata myöskään unohtaa sitä, että monet pienetkin asiat muuttuakseen vievät paljon aikaa, jopa koko urasi ajan. Siksi onkin otettava ajasta vaarin, myös omastaan ja oltava itselleen armollinen.
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.