keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Oli elämys olla vieraana Eskilstunan kaupungintalolla

Eskilstunan kaupungintalo
Valtuustosali tarjosi arvokkaat puitteet
Johtajakurssi 27, jolla huomenna on valmistujaisjuhla sekä osa kahdesta ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ryhmästä, saimme nauttia upeasta miljööstä ja kunnan johdon esityksistä Eskilstunan matkallamme. Oli myös todella antoisaa tavata ruotsinsuomalaisia, jotka olivat merkittävissä asemissa kunnan johdossa. Meidät otettiin todella ystävällisesti vastaan, tuloomme oli varauduttu ja tunnelma oli lämmin ja kohottava. Kunnanjohtaja Per Eriksson kertoi selkeästi kunnan nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Häntä oli ilo kuunnella. Saimme asiasisällön ohella oppitunnin siitä, kuinka esiintymistaito ja kyky ottaa kuulijat mukaan on johtajalle tärkeä.
Eskilstuna on vanhaa raskaan teollisuuden aluetta, jota toki vieläkin on, mutta uusia elinkeinoja ovat viestintä, design ja terveys. Mälardalenin ammattikorkeakoulu tukee uudistumista, samoin verkostoituminen ja hyvät kulkuyhteydet, erityisesti nopea junamatka Tukholmaan.
Tavoitteena on, että kaikki otetaan mukaan ja erityisesti pyritään kaikin voimin ja moniammatillisen verkoston avulla estämään lasten ja nuorten syrjäytyminen.Esillä oli monia esimerkkejä toimenpiteistä ja toiminnasta nuorten hyväksi.
Eskilstunan alueella on paljon ruotsinsuomalaisia. Vuonna 2000 Ruotsin valtiopäivät tunnusti ruotsinsuomalaiset kansalliseksi vähemmistöksi ja lakia vahvistettiin vuonna 2010. Eskilstunassa toimii Erkki-koulu ja Pikku-Erkki päiväkoti suomenkielisinä, mutta kaikissa opinahjoissa on mahdollista opetella suomen kieltä. Muun muassa Eskilstunan kunnan sivut voi lukea suomeksi netissä.
                                                                                       
Yvonne Bergvist ja Sirpa Lindelöf
Yvonne Bergvist toimii kunnanjohtajan sihteerinä ja Sirpa Lindelöf kehittäjänä. Sirpalla on vastuualueenaan myös suomenkielisen hallintoalueen asiat ja häneltä kuulimme monia mielenkiintoisia asioita. Yvonnellakin on suomalaiset juuret, vaikka sitä ei enää nimestä voi päätellä.

Anne Levirinne-Malak on työelämän ja perheasioiden vastuualueen johtaja. Hän on myös suomenruotsalainen ja kotoisin kuten nimikin sanoo, pohjoisesta. Hänellä on vastuualueenaan tärkeä työmarkkina- ja perheasioiden sektori, josta kuulimme meille johtajille tärkeitä asioita ja kuinka niitä viedään yhteistyössä eteenpäin.
Viimeisenä meille luennoi Aikuishallinnon johtaja Thure Morin. Hänelle kuuluu myös vanhustenhuolto. Saimme paljon informaatiota tästä molemmissa maissa keskustelua herätteneestä aiheesta. Kuinka vanhuksemme voivat ja miten heidän hyvinvointiaan pystymme parhaiten tukemaan?  Meistä kuulosti siltä, että Eskilstunassa vanhukset voivat hyvin ja heihin kiinnitetään paljon huomiota. Ja kuinkas ollakaan, Thure Morin on myös taustaltaan suomalainen, Lapin poikia. Tekee nyt kovasti mieli sanoa, että ruotsinsuomalaiset ovat kyllä ottaneet johtamisen haltuun Eskilstunassa.

Tampereen ammattikorkeakoulussa on keskeinen tavoite, että kaikki meillä opiskelevat, niin nuoret kuin aikuisetkin  saavat hyvät lähtökohdat ammatilliseen kansainvälisyyteen ja osaavat toimia ja johtaa monikulttuurisessa toimintaympäristössä.
Siksi meidän johtajakurssitkin käyvät opintomatkalla Ruotsissa, vastataksemme tähän haasteeseen. On sanomattakin selvää, että naapurissamme on jo paljon enemmän kokemusta, josta on hyvä ottaa opiksi ja soveltaa omaan käytäntöön. Olemme todella kiitollisia, että tälläkin kerralla saimme aimo annoksen koettavaa ja sulateltavaa kotiin tuomisiksi.
Olemme  ylpeitä suomalaisista, jotka ovat luoneet johtajan uran Ruotsissa. Ruotsinsuomalaisten itsenäisyysjuhlassa eilen oli muuten juhlapuhujana kunnanjohtaja Per Eriksson.
Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.