torstai 3. toukokuuta 2012

Alibudjetoidaanko teillä?

Vuosittainen Sosiaalibarometri julkaistiin huhtikuussa. Barometrin kyselyn mukaan kuntien sosiaalitoimen johtajista 20 prosenttia ja terveyskeskusten johtajista noin 30 prosenttia sanoo, että menoja on tietoisesti alibudjetoitu sekä tänä että edellisenä vuonna.
Lainaan Vertti Kiukaan huolenilmaisua: ”Tämä tarkoittaa siis sitä, että budjettiin tietoisesti varataan liian vähän rahaa palveluiden ja toiminnan järjestämiseen. Erityisesti tätä esiintyy kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kohdalla: lastensuojelussa sekä vammaisten ja vanhusten palveluissa – siis juuri heidän kohdallaan, joilla on heikoimmat edellytykset pitää puolensa, saada äänensä kuuluviin ja ihmisarvoista kohtelua. Tällainen toiminta on mahdollisimman kaukana SOSTEn hyvinvointitalousajattelusta, jossa laadukkaat palvelut ja ennen kaikkea ennalta ehkäisevä toiminta nähdään investointina sosiaaliseen pääomaan. On harvinaisen yksiselitteistä, että jo palvelujenkin tarpeen tietoinen aliarviointi johtaa siihen, että varsinkin ennalta ehkäisevät toiminnasta leikataan. Tässä siis sahataan omaa oksaa ja maksetaan siitä laskua tulevina vuosina moninkertaisesti. Paitsi että alibudjetointi on siis tyhmää, on se myös lain vastaista.” (Kts. lisää SOSTE)

Talouden johtamisen osiossa pääset arvioimaan oman työyksikkösi budjetin realistisuutta! Kun budjetointisi on hallinnassa, osaat pitää puolia ’punakynää’ vastaan, ja välttyä loppuvuoden budjettiylityksiltä – vai oliko ne budjettiyllätyksiä… Talousterveisin, Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.