Tukholman opintomatkan tuliaisena on "iso jytky". Useiden vuosien ajan eri johtajakoulutusryhmien kanssa olemme kuunnelleet silmät pyöreinä, miten Ruotsissa sosiaali- ja terveysalalla on
määräaikainen johtajuus. Työyksikön johtaja saattoi olla 3-4 vuotta johtajana ja sitten pesti päättyi. Johtajaa ohjattiin ja valmennettiin siirtymään kliiniseen työhön, opetukseen ja ohjaukseen tai tutkimustyöhön. Mahdollista myös oli siirtyä johtajaksi eri yksikköön. Määräaikaiseen johtajuuteen oli monia syitä. Yksi se, että johtaminen on niin vaativaa ja kuluttavaa työtä, että sitä ei voi tehdä kuin muutaman vuoden kerrallaan. Haluttiin myös kiertoa ja sitä, ettei johtaja jymähdä yhteen paikkaan ja ole esteenä kehitykselle. Samaan saumaan kuului myös johtajan palkkaus, joka oli reilusti korkeampi kuin muissa tehtävissä. Jo vuosia sitten Danderydin sairaalassa kerrottiin olevan ongelmia kun siirtyy pois johtajan tehtävistä ja palkkataso säilyy. Yht´äkkiä sairaaloissa oli vino pino entisiä korkeapalkkaisia johtajia, jotka saivat edelleen johtajan palkkaa mutta eivät toimineet johtajina.
|
Hr-specialist AnnChristine Lindholm |
Karoliinisessa sairaalassa on luovuttu määräaikaisesta johtajuudesta. Tästä kertoi meille henkilöstö-asiantuntija AnnChristine Lindholm, joka toimi emäntänämme 8.5. Vaikka muutos on tapahtunut varsin nopeassa tahdissa, tiettyjä hyviä asioita on säilytetty. Johtajaa ja hänen johtamistaan arvioidaan vuosittain ja puolin ja toisin tehdään tilinpäätös jatkosta. Erittäin tärkeätä on, että johtaja on sitoutunut tavoitteisiin ja toimii toimintasuunnitelman mukaisesti yksikössään ja että hänellä on henkilöstönsä luottamus.
Karoliinisessa yliopistosairaalassa on 15 500 työntekijää. Henkilöstöosastolla on henkilöstöasioiden johtaja sekä 110 hengen asiantuntijaryhmä. He ovat esimiesten käytössä, tukevat heidän työtään, toimivat konsultteina ja antavat apuaan kaikissa henkilöstöasioissa.
|
Sari Stenius, Mälarsjukhusetin toimialajohtaja Eskilstunassa |
Tieto määräaikaisesta johtajuudesta luopumisesta Karoliinisessa sairaalassa tuli "sivutuotteena", sillä emännällämme AnnChristine Lindholmilla oli laaja esitelmä alkaen Karoliinisen sairaalan organisaatiomallista aina joulukuussa 2015 valmistuvaan uuteen sairaalaan NKS:ään. Soitin johtajakoulutusten "esikuvalle" Sari Steniukselle Eskilstunaan ja kysyin missä mennään määräaikaisen johtajuuden suhteen. Ja toden totta, samoin on käynyt sielläkin. Muutos tapahtui, kun julkisuuteen nousivat johtajasopimusten myötä tulleet huippupalkat eivätkä kyseiset henkilöt enää tehneetkään johtajan töitä. Pääsääntöisesti johtajajuudella ei ei määräaikaa, mutta erityisistä syistä voidaan tehdä myös määräaikainen johtajasopimus. Esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, että eläkeikään on lyhyt aika tai yksikön jatkuvuus ei ole varma. Johtajan paikalle valinta on pitkä prosessi, johon kuuluu monenlaisia haastatteluita ja kysytään suosittelijoilta. Eri ammattiryhmien esimiehet haastattelevat, samoin eri ammattiliittojen edustajat, osastonjohtajat (kollegat) ja sairaalan ylin johto.
Sari kertoi, että uusi sukupolvi ei edellytä, että esimies on oman ammattiryhmän edustaja, vaan johtajuus on tärkeintä, ei kliininen ammatti.Johtajiksi ei ole erityistä tunkua, vaan ihmiset arvostavat enemmän vapaa-aikaa eikä haluta työhön, mikä stressaa.
Ruotsin matkallamme saimme taas pähkinöitä purtaviksi, pohdittavaa, keskusteltavaa.
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.