Soile kurssikaveri Helin kuvaamana |
Työskentelin Sairaala Botnia Oy:n palveluksessa yhtäjaksoisesti 24 vuotta. En ollut mitenkään hakeutumassa julkisen terveydenhuollon palvelukseen. Olin tehnyt pitkän uran yksityisen terveydenhuollon palveluksessa ja se oli hyvin voimakkaasti osa elämääni. Pikemminkin kaavailin ehkä siirtyväni yksityispuolella jollekin toiselle työnantajalle.Olin luonut oman käsitykseni, että mahdollisuuteni julkiselle puolelle olisivat olemattomat. Harvoin otetaan pitkään yksityisellä puolella työskennellyttä julkiselle puolelle esimiestehtäviin. Niin olin ajatellut.
Mutta sitten elämässäni vain alkoi tapahtua ja ovia avautua senhetkiseen elämäntilanteeseeni sopien. Tuttavaltani kuulin, että Pohjois-Karjalan keskussairaalan leikkausosaston osastonhoitajan paikka tulee hakuun ja kehoitti hakemaan. Samaan aikaan ajattelin hakea vuorotteluvapaata Sairaala Botniasta vanhempieni terveyden heiketessä. Olen kotoisin Pohjois-Karjalasta, Viinijärveltä. PKSSK sijaitsee viereisessä kunnassa ja välimatka syntymäkotini ja keskussairaalan välillä on 20 km.
Yllätyksekseni tulin valituksi osastonhoitajan virkaan ja oli päätösten aika. 30 vuotta elämää Oulussa sai päätepisteensä.
Näkökulmia opiskeltiin: Riitta Takkinen (vas) ja Heli Rintamäki taustalla |
Taloudelliseen vastuuseen kuuluu budjetoidut määrärahat toiminnan toteuttamiseksi sekä henkilöstö- ja hankintamenoihin liittyvä seuranta ja niiden hallinta. Hankintaesitykset ja henkilöstöresurssiehdotukset liittyvät myös talouden hallintaan.
Henkilöstönäkökulmasta katsottuna keskeistä työssä on toteuttaa sairaalan strategisen suunnitelman mukaiset henkilöstöhallinnon tavoitteet johtamalla, seuraamalla ja arvioimalla työyhteisön työhyvinvointia ja työturvallisuutta sekä kehittää työtä, työyhteisöä ja työn hallintaa. Tavoitteena on hyvinvoiva, osaava ja motivoitunut henkilökunta, joka onnistuu perustehtävässään.
Asiakasnäkökulmasta katsottuna leikkausosaston toiminnan pitäisi taata oikea-aikaiset palvelut niin, että potilas pääse hoitoon terveydentilansa edellyttämässä vaiheessa. Tavoitteena on tyytyväiset potilaat ja vaikuttavat palvelut. Tavoitteseen pääseminen edellyttää ammattitaitoista henkilökuntaa ja jatkuvaa kehittämistä ja koulutusta.
Prosessinäkökulma tarkoittaa päivittäisen toiminnan johtamista. Apulaisosastonhoitaja vastaa päivittäisestä operatiivisesta työnjohdosta ja työvuorosuunnittelusta. Minun tehtäväni osastonhoitajana on huolehtia henkilöstön riittävyydestä ja taata anestesiatoiminnan saumaton yhteistyö operatiivisen toiminnan ja johdon välillä.
Johtamisopintojen hyöty on lähes korvaamaton työssäni. Opintojen yhdistäminen aikamoiseen uraani privaattipuolella on uskomaton yhdistelmä. En olisi uskonut viran vastaanotettuani, kuinka näitä kahta asiaa voi yhdistää. Hämmästelen lähes päivittäin miten paljon opinnoista on ollut apua esimiestehtävissä selviytymiseen julkisella sektorilla.
Lähes ensimmäisenä tehtävänäni oli laatia henkilöstöresurssi- ja hankintaesitykset tuleville vuosille. Talousarvioiden, toteutuneiden tilinpäätösten, budjettien toteutuminen tai toteutumattomuus, vuosikellojen ja exel-taulukoiden laatiminen ja tulkinta tuntuivat luontevilta. Helppoa ei suinkaan, mutta yhteyksien ja merkityksien ymmärtäminen sekä talouden kokonaisvaltainen ajattelu oli motivoivaa.
Prosessien avaaminen, joilla pyritään palveluketjujen ja toimintoprosessien sujuvuuteen, on jokapäiväistä suuressa sairaalassa. Tavoitteena on rakentaa toimintamalleja, joilla kapasiteetti reagoi nykyistä paremmin kysynnän mukaan. Helin, Susannan ja Anniinan kanssa prosessoitiin opiskelutehtäviä. Tuolloin olin lähes pihalla, mutta en enää!
Verkostoitumista laivalla |
Opintomatkamme suuntautui Eskilstunaan, jossa olimme kaupungin johdon vieraina sekä Mälarsjukhusetiin, jossa toimialajohtaja Sari Stenius antoi hyvän kuvan johtajuudesta, tavoittelemisen arvoisen.
Aloittaessani opintoja moni ihmetteli, miksi Tampereelle? Vastaus on kurssin käyneenä hyvin yksinkertainen: hyvä opintokokonaisuus, motivoivat ja kokeneet opettajat sekä etä- ja aikuisopiskeluun sekä työn ohella opiskeluun panostettu kokonaisuus. Pitkä junamatka vain edisti opintojen suorittamista. Matkalla pystyi opiskelemaan mukavasti. Sairaala Botnian henkilökunta kannusti suorittamaan opinnot loppuun ja silloinen työnantajani kustansi koulutukseni toimitusjohtajan päätöksellä.
Soile ja Heli Lepikonmäki ystävystyivät |
Kehittämistehtävien esitysten jälkeen oli tunnelma korkealla |
Kehittämistehtäväseminaari: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
Soile, Anniina ja Susanna opiskelun alussa: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2011/04/kokemuksia-opiskelusta.html
Kiitos Heli Lepikonmäelle kuvista Hatanpään sairaalan kuvantamisyksikköön.
Hetken tauon jälkeen tulin lukemaan tekstejä blogiin. Olipa ihanaa nähdä kasvoja, joiden kanssa viime vuotta vietettiin. Hienoa kuulla, että opinnot kantavat eteenpäin työuralla, niin on käynyt myös itselle. Soilen teksti herätti taas pohtimaan sitä, kuinka paljon olisi varmasti itselläkin jäänyt tekemättä ja ymmärtämättä, jos ei erikoistumisointoja olisi käynyt. Opintojen jälkeinen kevät näytti, että koulutusta arvostetaan ja antoi itsellekin luottamusta omaan osaamiseen. Syksy tuo taas mukanaan uusia haasteita, on ilo kehittää ja kehittyä.
VastaaPoistaterveisin,
Katri (ent. Autio) Ojala, johtajakurssi 27