keskiviikko 1. elokuuta 2012

Johtajat läsnä kun oma väki taistelee

Lontoon olympialaisia voi seurata myös johtamisen näkökulmasta. Miten johtajat kannustavat omaa väkeään, oman maansa kansalaisia saavuttamaan unelmansa ja tavoitteensa.

Suomen presidenttipari edustaa
Päivän lehdissä sulkapalloilija Ville Lång kertoi, että huomattuaan presidenttiparin katsomossa hän sai siitä tsemppiä ja venyi uskomattomaan taisteluun ylivoimaista vastusta vastaan.Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka johtajan läsnäolo vaikuttaa ja saa ihmisen liekkeihin. Hienoa on, että ei tarvitse olla olympiakisa, vaan johtajan esimerkki ja läheisyys auttaa ihan tavallisessa elämässäkin.

Hollannin kruununprinssipari
Hollannin kuninkaalliset ovat aina etunenässä katsomossa kun maan urheilijat taistelevat. Heidät tunnistaa myös siitä, että he sonnustautuvat aina Hollannin väreihin ja osoittavat siten yhteenkuuluvuutta ja vahvistavat myös värein me-henkeä.

Tanskan kruununprinssipari
Tanskasta on paikalla koko kuningashuone. Samoin Norjasta, puhumattakaan Englannin kuninkaallisten osallistumisesta sekä kisaan että kaikkiin mahdollisiin oheistapahtumiin, joilla on merkitystä maalle ja kilpailijoille.Jos taas johto loistaa poissaolollaan kun henkilöstö on kovassa paikassa, herättää se ihmetystä. Ruotsissa, josta Lontooseen lähtivät "vain" prinssit Daniel ja Carl Philip Victorian viime metreillä peruessa lähtönsä ja kuningasparin ottaessa aurinkoa Välimerellä, on oltu hämmentyneitä.
Johtajan läsnäolon merkityksestä voi  ottaa esimerkkiä jokaisessa organisaatiossa. Johtajan on oltava etulinjassa ja osoitettava että kuulumme yhteen, ollaan samassa veneessä. Pienet signaalit kuten värit ja  yhtäläinen pukeutuminen vahvistavat sanomaa. Kun on juhlan hetki, silloin johtajan tulee kruunata tilaisuus ja osoittaa siten arvostusta tavoitteiden saavuttamisesta. Mintzberg puhuu tästä asiasta otsikolla johtaja on juhlatilaisuuksien ja huomionosoitusten organisoija. Näiden tapahtumien avulla luodaan organisaatioon kulttuuri, joka tukee henkilöstöä. Samalla tavalla kuin juhlan hetkellä, johtajan on oltava läsnä myös silloin kun tulee tappioita ja pettymyksiä. Tukeminen ja lohduttaminen on johtajan tehtävä samoin kuin uuden suunnan ja tavoitteen antaminen. Timo Jutilaa lainaten; "eteenpäin mennään".
Kunikaallisten kuvat ovat Svensk Damtidningistä.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.