lauantai 26. tammikuuta 2013

Osastonhoitajapäivät 2013, aidosti johtamisen ytimessä

Vuoden 2013 Osastonhoitajapäiville oli kokoontunut 2-päiväiseen koulutukseen alamme osastonhoitajat kautta Suomen. Väkeä oli niin paljon, yli 500, että nimien ja työpaikkojen listoja ei ehtinyt edes lukea.

Tapahtuma oli Helsingin Messukeskuksessa 23.-24.1.Minulle oli kuin musiikkia korville, kun päivän puheenjohtaja alusta asti käytti termiä osastonjohtajat. Johtaminen ei ole hoitamista ja nyt jos koskaan on aika siirtyä menneisyydestä nykyisyyteen myös käytettyjen nimikkeiden osalta. Aivan selvästi saattoi todeta, että vain nimikkeet laahaavaat, johtamisen osaaminen alallamme on tosiasia ja hoitotyön johtamisesta on siirrytty asiakkaiden/potilaiden, toiminnan/prosessien, henkilöstön ja talouden johtamiseen organisaation strategia punaisena lankana. Hoitotyötä johtavat hoitotyön asiantuntijat ja osastoa/yksikköä kokonaisvaltaisesti osastonjohtajat.

Osastonjohtajat ovat  middle management -johtajia, keskitason johtajia, joiden toimialue on henkilöstön ja ylimmän johdon välissä. Se on tuulinen ja haastava paikka, joka vaatii kykyä johtaa verkostoja ja kumppanuuksia yli organisaatiorajojen ja ottaa toimintaympäristö haltuun, jotta elämä työyksikössä on asiakaslähtöistä ja henkilöstö voi hyvin, tapahtuu mitä tapahtuu.  Koko ajan on muutoksia, katolla voi olla uuden omistajan lippu minä aamuna hyvänsä. Osastonjohtajan on kuitenkin hallittava tilanteet ja johdettava niitä, jotta henkilöstö kykenee tekemään työtään parhaalla mahdollisella tavalla muuttuvissakin oloissa ja ympäristön paineissa.
Osastonhoitajapäivien 2013 esite
Olin ensimmäistä kertaa paikalla ja oikein ihmettelin, missä olen ollut kaikki ne vuodet, jolloin päiviä on järjestetty. Ohjelma oli laadittu osastonjohtajan ydintehtävien ja -osaamisen hengessä. Harvoin näkee näin täysipainoista ohjelmaa, jossa keskitytään tähän päivään ja huomiseen kohderyhmä keskiönä. Kuitenkaan unohtamatta mahdollisuutta keskustella, luoda kumppanuuksia ja vähän nauttia elämästä, ruokailla kauniisti koristellussa ympäristössä ja siitä, että kaikki toimi, saattoi keskittyä olennaiseen.

Minna Tervamäen on kuvannut Esa Kyyrö
Juristien ja muiden asiantuntijoiden luentoja kevensi ensimmäisenä päivänä aivan ihanalla tavalla tanssija Minna Tervamäen esitys. Siinä oli sitä kuuluisaa asiapitoisuutta johon oli lisätty tunnetta nautittavalla tavalla. Luento alkoi lyhyellä tanssiesityksellä ja jatkui pohdinnoilla mm. siitä, millaista on, kun eläköityy nelikymppisenä. Hyvissä ajoin jo työyhteisössä keskusteltiin eläkeelle siirtymisestä. Minna Tervamäki kertoi myös keinoistaan suhtautua positiivisesti muutoksiin ja tavoistaan kääntää haasteelliset asiat voitokseen.

Minut teki tosi iloiseksi myös se, että tapasin monia Tampereella Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnot suorittaneita osastonjohtajia,  Nurmeksesta Helsinkiin saakka. Oli tietysti hienoa huomata, että osaamista syvennettiin osallistumalla koulutukseen.Vaikutuksen teki, miten iloisia, kauniita, elegantteja, itsevarmoja  asiantuntevia ja kriittisiä johtajia he olivat.

Ja puhetta riitti. Osastonhoitaja Maarit Majan (Hatanpään sairaala) kanssa mentiin ratikalla keskustaan. Asioita oli niin paljon, että olikin pakko kysyä kanssamatkustajilta, missä ollaan ja minne menossa. Onneksi meitä opastettiin, koska olimme Tampereelta.
Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.