tiistai 8. tammikuuta 2013

Kauniin työympäristön vuosi 2013

Viime vuosi oli blogissamme ammattimaisen esimiestyön vuosi. Lue artikkeli linkistä: Ammatillinen johtaminen
Paljon on positiivista tapahtunutkin sen suhteen. Artikkelissa puhuttiin kouluttautumisesta esimieheksi, eettisyydestä, sosiaalisesta vastuusta ja yhteiskunnallisesta vastuusta johtajan työssä. Nyt nämä asiat ovat arkipäivää yrityksissä. On mietittävä miltä tämä näyttää, kuulostaa, tuntuu eikä vain sitä, että kaikki on tehty lain mukaan oikein. Yrityksiä ja organisaatioita tarkkaillaan herkällä silmällä ja korvalla, itse asiassa kaikilla aisteilla. Välitetäänkö siellä ihmisistä, omista ja vieraista,  ollaanko ystävällisiä ja huomaavaisia. Pidetäänkö ihmisistä huolta, osataanko parantaa ihmisten hyvinvointia työssä ja ennenkaikkea, osaako esimies johtaa henkilöstöään ammattimaisella tavalla eikä hoitaa sitä. Se vaatii sosiaalista älykkyyttä, empatiaa ja kykyä asettua toisen asemaan ja tietysti johtajakoulutuksen.

Miltä työympäristösi näyttää?
Työympäristön osuutta viihtymiseen on tarkasteltu lähinnä sen terveellisyyden, turvallisuuden ja toimivuuden näkökulmista.Harvemmin sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa puhutaan esteettisestä ja kauniista työpaikasta, vaikka sen luulisi naisvaltaisella alalla olevan merkityksellistä. Käytävät ovat täynnä roinaa, taukotilat väritykseltään sekavia ja astiat, välineet ja huonekalut mitä milloinkin käteen on jäänyt. Ympäristön tulisi vahvistaa yrityksen esteettistä yhtenäisyyttä, jolla tarkoitetaan arvojen, tuotteiden, tuotannon, palveluiden ja toiminnan yhteensopivuutta. Jokaisen yksityiskohdan tulisi sopia yhteen ja täydennettävä sitä kuvaa, joka halutaan antaa. Harmonia tuottaa työntekijöille esteettisen kokemuksen ja innostaa.Sen tulisi alkaa jo saapumisesta työpaikalle, ohjekylteistä, opasteista, ulko-ovesta ja sisäänkäynnistä jatkuen viimeisimpään siivouskomeroon. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää siihen, että tupakointipisteet eivät sijatse ovien läheisyydessä, sillä niin kummallista kuin se onkin, ne ovat melkein poikkeuksetta rumia ja sottaisia tilateoksia.

Rakennustyömaa
Epäsiisti rakennustyömaa saa tulijan pohtimaan, onko työskentely organisaatiossa samanlaista sisälläkin.Huomio tulee kiinnittää myös siihen, mitä materiaaleja tiloihin on valittu, ovatko ne ekologisia ja kestävää kehitystä edistäviä, siis  vastuullisia hankintoja.

Onneksi on jo monia yrityksiä, jotka ovat tarttuneet kauniin työympäristön haasteeseen.Kun astuu organisaatioon, voi havaita kauneuden ja sen miten positiivinen kuva luo hyvän tunnelman, lämmön ja läheisyyden. BSC:n luojat Kaplan ja Norton nostavat esiin tässä ensitunnelmassa organisaatiosta myös sen ihmiset. Miten nopeasti sinut havaitaan kun tulet ulko-ovesta sisään, toivotetaan tervetulleeksi ja vastaanotetaan siten, että tunnet olevasi joku, arvokas asiakas ja ihminen.

Sairaala Orton Helsingissä on kaunis työympäristö, Kain Tapperin teokset eivät jätä ketään kylmäksi. Lue artikkeli siitä osoitteessa:
Sairaala Orton on kaunis työympäristö

Kaunis työpaikka
Organisaation tulisi sisältäpäin aina näyttää siltä, kuin sinne odotettaisiin arvovieraita käymään. Tiloissa on tuoreita kukkia, huonekalut ovat elegantteja ja sopivat  värimaailmaan. Kirjasto, lehdet, kauniit astiat ja musiikki tekevät ympäristöstä inspiroivan. Nyt on myös aika poistaa himmelit katosta, kantaa joulukoristeet vintille ja antaa raikkaiden kevään tuulien puhaltaa sisään.

Vuoden motto meille kaikille johtajille on: Kaunis ei tule kalliimmaksi kuin rumakaan. Pienillä asioilla saa paljon aikaan, ihan tavallisessakin työpaikassa.
Olen saanut tämän artikkelin kuvat kollegaltani Jouko Suihkoselta. Kiitti Jouko!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.