keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Asioiden paljous usein näköalat peittää...

Palvelupäällikkö, YTM Minna Kuusela, jonka vastuualueena on Tampereen kaupungin lapsiperheiden sosiaalityö, päätti vaikuttavan esitelmänsä "Asiakaslähtöisyys sosiaalityössä"  lauseeseen: Asioiden paljous usein näköalat peittää. Anna nähdä olennainen, siitä olla riippuvainen.

Minna Kuusela
 Minna on itse suorittanut Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnot pari vuotta sitten ja toimii nyt, kuten sanottu, esimiehenä lastensuojelun ja perhetyön parille sadalle sosiaalityöntekijälle. Hänellä on alaisuudessaan useampi lähijohtaja, jotka vastaavat lähijohtamisesta ja työntekijöidensä tuesta tehdä raskasta ja haastavaa työtään. Minna edustaa johtamisen strategista tasoa ja "Tampere virtaa" -strategia on hänen työvälineensä puhutaan sitten asiakkaista, prosesseista, taloudesta tai henkilöstöstä. Se antaa suunnan hänen työlleen ja tehtävänä on jalkauttaa strategia jokaisen työntekijän arkeen siten, että arvokas arki toteutuu asiakkaille. Arvokas Arki on nimeltään Tampereen kaupungin lastenhoitosuunnitelma, jonka ohjenuorana  on, että lapsuus on arvokas elämänvaihe. Lapsella on oikeus monipuoliseen ja hyvään palveluun, oikeus osallistua ja vaikuttaa,oikeus hyvinvointiin ja suojeluun.
Lait, sopimukset ja ohjeet ohjastavat jokaisen sosiaalityöntekijän arkea ja kohtaamisia. Se on tärkeä perusasia.  Asiakkaasta se voi tuntua  ikävältä byrokratialta ja etäisyydeltä. On hyvä miettiä, mitä tapahtuisi, jos tätä ohjeistusta ei olisi. Ei sitäkään haluta. Lastensuojelun asiakaskohtaamisessa on monta osapuolta: lapsi, vanhemmat, perhe kokonaisuudessaan sekä sosiaalityöntekijä. Vaikka lapsen etu on tavoitteena, monesti kuitenkin syntyy etujen ristiriita, kun on useampi toimija.

Minna Kuusela johtajakurssilaisten seurassa
 Juuri tänään lasten sosiaalityö näyttäytyy ikävässä valossa Erikan kohtalon vuoksi. Siksi onkin tärkeää avata sosiaalityötä ihmisille ja meille hyvinvointipalveluiden johtajille ja työntekijöille, jotta osaamme puolestamme vastata kysymyksiin ja ymmärtää itsekin mitä lastensuojelu ja perhetyö on ja  kuinka ne toimivat. Minna koki viestinnän sekä organisaationsa sisällä että sen ulkopuolella tärkeäksi työnsä alueeksi.


Maailma tarvitsee esikuvia, myös sosiaalityössä. Minna Kuusela on hyvä esimerkki. Hänestä huokuu lämpö ja läheisyys. Hän on myös alansa asiantuntija ja koulutettu moderni naisjohtaja, jolla 7 lapsen äitinä ja jo isoäitinä on käytännön tuomaa kokemusta ja viisautta lapsista ja perhe-elämästä.
Toit aamupäiväämme valon,  hyvän mielen ja osaamisesi. KIITOS!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.