maanantai 18. maaliskuuta 2013

Paras on hyvän pahin vihollinen, naisjohtajallekin

Sheryl Sandberg kuva
Eilinen Hesari oli oikein johtamisen ilotulitusta, siksi monta artikkelia oli luettavana, kevään kauneimpana sunnuntaina. Viime kesänä Obaman hallinnon korkea virkanainen, Ann-Marie Slaugner pääsi juuri sanomasta, että mitä enemmän naisia tuetaan, sen syvempää sudenkuoppaa heidän uralleen kaivetaan. Molempia ei voi saada, hyvää perhe-elämää ja nousujohteista uraa. Lue artikkeli ura ja perhe - molemmissa ei voi onnistua.
43-vuotias Sheryl Sandberg, Harvardin yliopiston kasvatti ja Facebookin operatiivinen johtaja, on juuri julkaissut kohun saattelemana kirjan Lean In, joka tarkoittaa etunojaa. Yksinkertaistaen, molemmat voi saada, uran ja perheen.Tarvitaan kuitenkin pohjoismaista mallia päivähoitoon ja äitiyslomiin edellytykseksi naisten urakehitykseen. Työnantajien tulee muuttaa asenteitaan ja ottaa jo uran alkuvaiheessa puheeksi lasten hankinta, keskustella äitiydesta, työn ja uran yhdistämisestä avoimesti ja ymmärtävällä asenteella. Nainen on kuitenkin itse subjekti ja tässä ohjeet miten hänen tulisi toimia työelämässä. (Tanja Aitamurto. Helsingin sanomat 17.3.2013, C3)
  • Naisen ei pidä jäädä nurkkiin istumaan eikä tulla huoneeseen saranan puolelta, vaan joka työtilanteessa on otettava paikka pöydän äärestä.
  • Kunnianhimoinen asenne on säilytettävä aina työelämässä. Ei pidä jarruttaa raskaudenkaan aikana, vaan on tehtävä töitä tiukasti viimeiseen työpäivään saakka.
  • Puolison on tehtävä puolet kotitöistä. Se toimii myös esimerkkinä tuleville sukupolville, sillä lapset saavat tasa-arvon mallin parhaiten hyvän esimerkin avulla kotoaan.
  • Nuku hyvin! Väsyneen työn jälki on huono. Viime viikolla olin kahdessakin tilaisuudessa täällä kotomaassa, ja molemmissa korostettiin hyvän unen merkitystä.
  • Mieluimmin valmis kuin täydellinen. Tulee kestää vaillinaisuutta, sitä, ettei kaikki ole ihan kuten toivoisi. Ottaa mallia italialaisilta, joille paras on hyvän pahin vihollinen.
  • Menestys ei suinkaan tarkoita pelkästään sitä, että etenee koko ajan urallaan ylöspäin.Tikapuiden tilalle on tullut kiipeilyteline, jossa voi pomppia ylös, alas ja ristiin rastiin.
Faina Kanervan otos
Kirjan sanomassa ei nyt äkkiseltään arvioiden mitään uutta ollut, mutta kaikesta voi oppia. Artikkelissa pohdittiin, miksi Sandberg, Facebookin johtaja, kirjoittaa yht'äkkiä naisjohtajuudesta. Ilmeisesti hän on tarttunut naisjohtajuus-aiheeseen pakon sanelemana, sillä nostettuaan sen esiin puheessaan, tuli lumivyöry.  Juttu ei  enää ollutkaan hänen johtajuutensa vaan kannanottonsa naisjohtajuuteen. Se ei tee hyvää johtajan uralle ja on ryhdyttävä kirjailijaksi tai poliitikoksi. Voi ei!  
Lean In ilmestyy 9.4. WSOY:n kustantamana.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.