keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Esimiehen ajankäytön hallinta kohottaa laatua

Eilen oli Tampereella Johtamisverkoston koulutusiltapäivä, jossa oli esitelmiä ja työpaja teemalla "Esimiehen ajankäytön hallinta osana laadukasta johtamista". Johtamisen kehittämisverkoston taustalla on monia toimijoita,organisoija on Työterveyslaitos.Johtamisen kehittämisverkosto kokoaa ja levittää hyvän johtamisen käytäntöjä ja esimiestaitoja työpaikoille. Yksi keino viedä eteenpäin tätä hyvän johtamisen sanomaa on eri puolilla Suomea järjestettävät seminaarit.
Työterveyslaitoksen asiantuntijan Teppo Valtosen aiheena oli aivojen kuormituksen säätely esimiehen työssä. Keinojakin esiteltiin:
Hyvä yöuni on kaiken perusta. Vanha sanonta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty on toinen kulmakivi ja työn jaksottaminen kolmas. Suunnittelussa voi käyttää hyvin tavallisia työvälineitä kuten tavoitteiden asettelua, tehtävälistojen tekoa, aikatauluttamista ja kalenteria. Jaksottaminen ja taukojen pitäminen edistävät suoriutumista päivittäin. Hyvin yksinkertaisia keinoja, jotka voi jokainen ottaa käyttöön. Mukava oli taas kuulla, että liikunta auttaa joka vaivaan, esimiehen jaksamiseenkin.

Ursula Helsky-Lehtola ja ohjaaja Mikko Matikka TAMKin latinomix-tunnilla
 Ryhmissä pohdimme hyvän ajanhallinnan keinoja ja saimme seuraavia tuloksia:

Työt kannattaisi järjestellä tärkeysjärjestykseen ja priorisoida niitä pitkin päivää.  Jatkuvista keskeytyksistä huolimatta yritä tehdä tehtävä kerralla loppuun. Jaa vastuuta ja tee itsestäsi "tarpeeton".  Yksin ei kuitenkaan kaikkeen pysty eikä ehdi. Yhtenä keinona voisi myös olla, että informoisi toimintaympäristöään tavastaan tehdä työtä. Silloin pystyy johtamaan itseään paremmin kun  henkilöstökin miettii, mikä on oikea lähestymistapa ja aika. Jos vastaa aina sähköposteihinsa heti, ympäristö pitää sitä normina ja jos joskus vastaus viipyy, syntyy hämminkiä. Avoimuus ja läpinäkyvyys palkitsevat. Ajankäytön suunnitteluun on kehitetty monia teknisiä työvälineitä, ne kannattaa opetella ja ottaa käyttöön. Ehdotettiin myös sähköpostista vapaita aikoja ja sitä, että ennenkuin aamulla avaa postinsa, tekisi sille päivälle suunnitellut tärkeimmät asiat alta pois.

Jaottele eri koreihin
Johtamisverkoston sivuilta löydät paljon tutkittua tietoa esimiehen jaksamiseen ja esimiestyöhön kuuluvista ajankohtaisista asioista. Johtamisverkoston kohtaamispaikka
Jos toimit esimiehenä, käytä ihmeessä tilaisuus vahvistaa ammattiosaamistasi ihan ilmaiseksi, sillä verkostoon voivat liittyä kaikki, jotka voivat ja haluavat vaikuttaa työpaikkojen johtamiseen ja esimiestyöhön erilaisissa organisaatioissa.

Yhdessä on enemmän kuin yksin
Hyvällä johtamisella vaikutetaan työelämän laatuun, työurien pidentymiseen ja työn tuottavuuteen. Johtamisverkoston agendalla on  juuri nyt hyvin tärkeä asia, laatukriteerien laatiminen hyvälle johtamiselle. Seuraa aikaasi ja verkostoidu johtamisen merkeissä.
Kaksi jälkimmäistä kuvaa ovat ystävättäreni Faina Kanervan tuliasia Myanmarista.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.