torstai 14. maaliskuuta 2013

Johtaja valittu, valkoista savua piipusta

Pietarin kirkko näkyy...
Johtajan valinta on aina mielenkiintoinen ja ihmisiä kiihottava tapahtuma tapahtuu se sitten kirkossa, politiikassa, isossa tai pienessä organisaatiossa. Ennakkoon on suosikkeja, vedonlyöntiä ja loppupeleissä ilmaantuukin musta hevonen, jota ei oltu osattu ottaa huomioon arvailuissa.Valintatapa on myös asia, jonka tulisi olla tiedossa ja se millaista johtajaa haetaan.Paavin valintaan osallistui 115 kardinaalia ehdottoman salassapidon vallitessa. Ennakkoon oli tiedossa, että haetaan nuorempaa kuin edeltäjät mutta kuitenkin kokenutta ja sellaista, joka pystyisi tyynnyttämään kritiikin ja nostamaan katolisen kirkon arvostusta kansan silmissä.

Kirkollista loistoa Roomassa
No mitä saatiin? Argentiinalainen kardinaali Joye Mario Bergaglio on 76-vuotias käytännönläheinen intellektuelli, jonka sanotaan arvostavan vihreitä arvoja. Hän on kulkenut työmatkansa bussilla, asunut vaatimattomasti ja liikkunut slummialueilla köyhien parissa. Hän on kehottanut argentiinalaisia olemaan matkustamatta Roomaan virkaanastujaisiin ja lahjoittamaan matkarahat mieluimmin vähäosaisille kuin tuhlaamaan lentobensoihin matkalla toiselle puolen maapalloa. Tiedetään myös, että hän vastustaa homoliittoja ja pitää tärkeänä, että lapsilla on eri sukupuolta olevat vanhemmat. Sanotaan, että hän on humaani ja nykyainen ihmisenä, mutta näissä kirkollisissa asioissa vanhoillinen.Hän on opiskellut kemiaa, humanistisia aineita, filosofiaa ja teologiaa. Ei pelkästään Argentiinassa vaan myös Chilessä ja Saksassa. Nimekseen hän on ottanut Franciscus I, joka nimi on peräisin Italian suojeluspyhimykseltä.

Roomalaismaisemia
Onkin mielenkiintoista seurata, mitä alkaa tapahtua ja miten johtaja saa nostettua ja jalkaannutettua arvostamansa arvot ja periaatteet koko organisaation toimintatavoiksi. Paavilla alkaa vaativa prosessi paremman elämän puolesta kuten kaikilla johtajilla astuessaan korkeaan asemaan. Millä strategialla lähdetään liikkeelle ja mitkä ovat ne keinot, joilla vaatimaton argentiinalainen  vie sanomaansa turmeltuneiden kirkonmiesten joukossa  ja saa henkilökuntansa käyttäytymään esimerkillisesti kansan palvelijoina.Odotukset ovat korkealla kaikkialla maailmassa, muidenkin kuin katolisten keskuudessa. Barack Obamakin näki Latinalaisesta Amerikasta tulevan paavin olevan viesti maailmalle tämän alueen noususta merkittäväksi vaikuttajaksi taloudessa ja politiikassa.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.