maanantai 18. huhtikuuta 2011

Keinuntaa sinisen meren aallokossa

Jyrä-tiimi on yksi Kehittäminen ja johtaminen YAMK-ryhmän 10 tiimeistä, johon kuuluvat  Johanna Niemelä, Pauliina Alppi, Anne Ketola ja  Taina Tuominen, kuvassa takana vasemmalta oikealla, edessä Maija Schellhammer-Tuominen ja Sanna-Mari Rissanen.


Aloitimme opinnot TAMKissa syksyllä 2010. Opinnot lähtivät heti käyntiin sellaisella draivilla, että hetkittäin meinasi heikompaa hirvittää. Opiskelu tapahtui alusta lähtien tiimityönä.

Koska me opiskelijat olemme jo työelämässä mukana olevia, on opinnoista  saatavan teorian ja tiedon linkittäminen ja jalkauttaminen suoraan työelämään aivan loistava tapa kehitää tämän päivän sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Opintojen kuluessa on koettu monia "heräämisiä". Uusi informaatio ja kollegoilta kuullut kokemukset auttavat näkemään asioita uudella tavalla ja oma työ saa näin uusia perspektiivejä. Johtajuus, sen erilaiset piirteet ja osa-alueet, muodostavat luonnollisesti merkittävän osan koulutusohjelmastamme. Opiskelijoina olemme kokeneet kehittyneemme nimenomaan johtajina. Olemme avarakatseisempia, osaamme tarkastella omaa työtämme kriittisemmin sekä keskittyä kehitettäviin asioihin. Toisinaan uudet opit ovat kuin vaahtopäisiä aallokkoja vanhojen käsitysten punaisella merellä. Olemme joutuneet muuttamaan paitsi käsityksiämme johtamisesta myös omaa toimintaamme uuden tiedon valossa, sinisen meren suuntaan.Käytännön johtamista osaa nyt  katsoa objektiivisemmin sekä reflektoiden saadun tiedon pohjalta.

Työskentelemme monilla eri työsektoreilla, mikä on ollut tiimityöskentelyssä suuri voimavara. Opiskelijoiden monipuoliset ammatti- ja työtaustat tuovat opinnoissa esiin erilaisia, moniammatillisia näkökulmia. Monipuolisuuden voidaan katsoa olevan haaste opetussisällöille, koulutusohjelman tulisi käsitellä sosiaali- ja terveysalan johtamista laajalla sektorilla. Koulutusta voisi tulevaisuudessa kehittää enemmänkin kohti yleisempää johtamiskoulutusta.

Opiskelu on antanut rohkeutta ottaa haasteita vastaan. Erilaisia, suuriakin projekteja on alkuhämmennysten jälkeen saatu loistavin tuloksin loppuunvietyä. Opintojen aikana tiimeissä tehdyt projektit ovat olleet mielekkäitä toteuttaa ja tehdä huolella, koska työt ovat vastanneet työelämän todellisiin tarpeisiin. Olemme kokeneet tiimityöskentelyssä olevan ehdottomasti vahvuuksia, jotka tukevat opiskelua. Näillä vahvuuksia ovat mm. joustavuus, erilaisten ihmisten kanssa toimiminen, yhteisvastuu ja tiimin tuki. Tiimi on enemmän kuin osiensa summa. Toki tiimityöskentelyssä on myös haasteita, joista keskeisin on ollut aika tai pikemminkin sen puute. Yhteisten tapaamisten järjestely kuuden työssä käyvän perheellisen kesken on ollut ajoittain vaikeaa.Tiimityöskentely on sitouttanut meitä eri tavoin työskentelyyn, vaikka yksilöinä olisikin erilaisia tavoitteita ja toiveita, tiimin jäsenet ovat riippuvaisia toisistaan töiden etenemisen kannalta.

Johtamisajattelu kehittyy jatkuvasti koulutuksen myöstä, samaa tahtia muuttuu oma suhteutuminen ja toiminta työssä. Uskomme opiskelun antaman tiedon ja työelämän antaman kokemuksen kasvattavan meistä loistavia tulevaisuuden johtajia.


Jyrä-tiimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.