Tämän vasta ilmestyneen kirjan tavoitteena on, että lukija ymmärtäisi entistä paremmin ihmisten ja työyhteisöjen käyttäytymistä. Kiinnostavaa on, milloin esimiehen ei kannata toimia järkevällä tavalla ja milloin on viisasta ottaa tunteet käyttöön ja vedota mielikuviin ja toiveisiin. Sisällyksen otsikot tässä 168-sivuisessa kirjassa ovat seuraavat:
Miksi ihmiset eivät käyttäydy vastuullisesti ja aikuismaisesti?
Miksi muutokset ovat niin vaikeita?
Organisaation tyypilliset hullutukset.
Hankalat yksilö ongelmat.
Palautteen antamisen ja vastaanottamisen vaikeus.
Esimiehen viisaus ja nöyryys.
Sisältö kattaa mielestäni hyvin ne alueet, joiden kanssa esimies on päivittäin tekemisissä ja joihin hänen on jatkuvasti kiinnitettävä huomionsa.Yksilöongelmia käsitellään myös tässä kirjassa laajasti. Narsismia, elämäntapa- ja päihdeongelmia sekä kriisejä ja mielenterveysongelmia. Esimies tarvitsee paljon tietoa, taitoa ja kokemusta juuri näissä vaikeissa asioissa, joten on paikallaan, että niitä kerta toisensa jälkeen nostetaan esiin. Tietysti joskus kaipaisi myös sellaista kirjaa, jossa käsiteltäisiin iloisia, positiivisia ja työhönsä sitoutuneita ihmisiä. Jos koko ajan ollaan ongelmien ja ongelmaisten ihmisten syövereissä, miten muut jaksavat.Jos hyvää työtä ei huomata ja sitä pidetään joidenkin kohdalla itsestään selvyytenä vuodesta toiseen, katkeaa näiden "tähtipelaajienkin" selkäranka. Tarvitsemme keinoja myös vahvistaa vahvoja ja pitää heidän mielenkiintonsa yllä.
On luotava oikeudenmukainen, avoin ja kannustava palkitsemissysteemi. Samoin on luotava yhteiset pelisäännöt, joihin kaikkien on sitouduttava. Järvisen kirjassa käsitellään työyhteisön pelisääntöjä ja korostetaan esimiehen vastuuta niiden laatimisessa ja noudattamisen valvonnassa. Ei pidä myöskään lipsua pelisäännöistä niin, että toisille ne ovat voimassa ja toisille eivät.
Pelisäännöt ovat yhteisön näköiset... |
Kannattaa lukea Järvisen kirja!
Seija Telaranta