torstai 15. marraskuuta 2012

Esimerkillä johtaminen toimii

Eilinen ilta oli taas Zlatan Ibrahimovicin, jonka kykyä johtaa hieman epäilin silloin, kun hänet nimettiin Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kapteeniksi. Perustelin sitä sillä, että yleensähän on niin ja myös tutkimukset osoittavat, että huippuasiantuntijaa/osaajaa ei pidä tuhlata nimittämällä hänet johtajaksi. Lue artikkeli tästä asiasta: http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/2012/06/tahdesta-kapteeniksi.html


No näin pääsi käymään Zlatanin kohdalla, mutta joukkueen tulokset kertovat omaa kieltään. Päivän Aftonbladet kuvasi 25 metrin etäisyydeltä ja 180 sentin korkeudelta ammuttua maalia vuosisadan maaliksi ja koko ottelua kuvattiin otsikolla LYCKOVRÅLET, riemun kiljahdus, sillä Ruotsi voitti Englannin maalein 4-2. Zlatan teki kaikki maalit.
Kuten aina ennenkin Zlatan korosti koko joukkueen merkitystä, yhteistyötä jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen yhteisen päämäärän nimissä.
Ajattelin katsoa, mitä uusimmat kirjat juuri nyt sanovat esimerkillä johtamisesta.
Käteeni osui Pentti Sydänmaanlakan tänä vuonna ilmestynyt kirja Älykäs johtaminen 7.0. Miten kasvaa viisaaksi johtajaksi?
Johtajan on oltava hyvä kommunikoimaan. Johtaminen on vuorovaikutusta ja johtajan on oltava vuorovaikutuksen ekspertti monella tasolla.
Johtajan on osattava myös motivoida ja innostaa. Paras tapa innostaa muita on olla itse innostunut. Oma motivaatio on pidettävä aina huipussaan, sillä vain niin pystyy johtamaan itseään.
Ja vielä esimerkillä johtamisesta:
Kaikessa toiminnassa on johtajan  käyttäydyttyvä niin kuin toivoo muiden käyttäytyvän. Porukalleen on pystyttävä olemaan esikuva. Täydellinenhän kukaan ei pysty olemaan, mutta kun tekee parhaansa, on oikeudenmukainen ja luotettava, niin siinä se on.
Jos ei ole saanut käydä kouluja muuta kuin Malmön Rosengårdin slummialueen elämänkoulun, silloin on mentävä niillä pelimerkeillä mitä on. Tästä on hyvä ottaa opikseen. Esimerkillä johtamisella on paikkansa edelleen, se toimii muuallakin kuin jalkapallokentällä.
Seija Telaranta

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.