sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Opintokäynnit avartavat

Hoivapalvelukeskuksen korkeuksissa, yliopettaja Ulla-Maija Koivula edessä oik.
Kehittämisen ja johtamisen ylempään  ammattikorkeakoulututkintoon opiskelevan ryhmän opiskelijat tähtäävät alamme esimiestehtäviin ja erilaisten palveluyritysten johtajiksi. Koulutus antaa johtotehtäviin ja kehittämiseen hyvät valmiudet, sillä se on hiottu ja profiloitu täyttämään nykyaikaisen johtamisen alueet sekä laajuudeltaan että sisällöltään. Johtamisen opintoja on peräti 30 opintopistettä ja saman laajuinen opinnäytetyö tehdään vahvistamaan johtajuutta. Tänä syksynä aloitti ryhmä 12. Johtamisen opinnot alkavat paitsi perusteorialla, myös alamme toimintaympäristön hallinnalla. Olemme opiskelleet EU:n sosiaali- ja terveyspolitiikkaa, eri maiden sosiaali- ja terveydenhuollon organisointia ja toteutusta sekä painopistealueita. Olemme katsoneet Eurooppaan, mutta hyvä on myös katsoa lähelle.Viime torstaina meillä oli ohjelmassa Esperi hoivapalvelukeskus Tilkka sekä Laser Tilkka Oy Helsingissä sekä tutustuminen eduskuntaan, kyselytunnin seuraaminen sekä ministeri Paula Risikon ja kansanedustaja Sofia Vikmanin tapaaminen.

Lehtori Tiina Wickman-Viitala (vas.) ja osa ryhmää
Tiina Wickman-Viitala opettaa 8 opintopisteen verran taloushallintoa. Yliopettaja Ulla-Maija Koivula on paitsi sosiaalityön asiantuntija, hän on myös johtamisen asiantuntija. Hänellä on MBA-koulutus Tampereen yliopistosta ja lisäksi valtava kansainvälisyys-osaaminen. Hän on juuri palannut Afrikasta kansainvälisestä projekti-tapaamisesta.
Hoivapalvelukeskus Tilkka sijaitsee Helsingin Huopalahdessa, peruskorjatuissa entisen samannimisen sotilassairaalan tiloissa. Tarjolla on hoivapalveluita laidasta laitaan: tehostettua palveluasumista, dementiahoitoa, lyhytaikaista ja pitkäaikaista hoitoa sekä kuntoutusta. Mitä ylemmäs kerroksia mennään aina entisen upseeripotilaiden osaston tiloihin saakka, sitä hyväkuntoisemmiksi asukkaat käyvät ja toisinpäin. Lisäksi on kotihoito- ja puhelinpalvelua ja palvelut ovat avoinna myös lähialueen asukkaille. Meitä johdatteli asiakaspäällikkö Minna Tammiruusu ja hän kertoi palvelumaksuista, juuri sertifioidusta laatujärjestelmästä, henkilöstöstä, asukkaista, talousasioista ja toiminnan johtamisesta. Lounastimme alakerrassa sijaitsevassa Sodexon ravintolassa, joka vastaa koko talon ruokahuollosta. Meille tuli asiakasläheinen ja rento kuva elämästä Tilkassa. Asukkaat ovat oman elämänsä subjekteja, kuntonsa mukaan liikkuvia ihmisiä, joilla on  kaikki suurkaupungin mahdollisuudet käden ulottuvilla, samoin vilkas viriketoiminta järjestöjen ja moniosaavan henkilöstön toimesta. Tilkasta ei myöskään tarvitse lähteä mihinkään kunnon heiketessä. Monipuoliset palvelut takaavat tarpeen mukaisen hoivan.

Henkilöstöjohtaja Riia Siivikko oikealla ja vastaava hoitaja Sirpa Sormunen vas.
Samassa rakennuksessa toimii yksityinen, suomalaisomisteinen Laser Tilkka Oy ja siihen kuuluvat Laser Tilkka, Sairaala Tilkka, Silmä Tilkka sekä uutuutena Rintasyöpä- ja melanoomakeskus. Leikkaushoitoa toteutetaan upeissa uusissa ja moderneissa tiloissa, joista on hienot näkymät ulos luontoon ja kaupunkiin. Muun muassa heräämössä on suuri parveke. Sairaalassa toimivat monet alueen erikoislääkärit, yhteensä 40.  Hoitohenkilöstöä on tällä hetkellä 31. Palveluita on tarjolla sekä kunta-asiakkaille että yksityisille ihmisille niin suomalaisille kuin ulkomailta tuleville. Venäläisiä potilaita alkaa olla yhä enemmän ja erityisen tarpeellinen  on rintasyöpäklinikka.Tarjolla on monia erikoisaloja kevyestä raskaaseen kirurgiaan, josta esimerkkinä mm. lihavuusleikkaukset.

Kysyttävää ja ihmeteltävää riitti..
Varsinainen  jytky oli kuitenkin henkilöstöjohtaja, ylihoitaja Riia Siivikko ja hänen esityksensä organisaation toiminnasta ja siitä, kuinka henkilöstöstä välitetään ja huolehditaan. Sillä tavalla henkilöstö hoitaa myös asiakkaita laadukkaasti. Käytössä on joustava työaika, hoitaja voi itse valita miten kattavaa työaikaa hän on valmis tekemään. Sitä arvostetaan, samoinkuin lounasetua sekä osaamiseen perustuvaa vastuuttamista. Hyvästä henkilöstöpolitiikasta kertoo myös se, että henkilökunnan liikkuvuus ulospäin on vähäistä, vaikka osaavalle leikkaussalihenkilöstölle on "avoimet ovet" pääkaupunkiseudulla.

...erityisesti "rasvanpolttokoneista"...
Tilkasta siirryimme eduskuntaan. Eduskuntatalo on upea rakennus ja vaikka siellä olisi käynytkin opastettu kierros oli antoisa. Avoin hissi on ihmeellinen juttu ja siellähän näkyi ajelevan kansanedustan Pirkko Ruohonen-Lerner ja monta muutakin televisiosta tuttua bongattiin viimeistään kyselytunnilla.

Eduskuntatalon portailla...
Ministeri Paula Risikko antoi selkeän kuvauksen toimialastaan ja vastasi hänelle etukäteen lähetettyihin kysymyksiimme tyhjentävästi. Politiikka on kompromisseja täynnä ja joka haluaa politiikkaan, hänen on kyettävä yhteistyöhön ja sovitteluun erilaisten ihmisten ja erilaisten näkemysten kanssa.


Ministeri Risikon kanssa Johanna Sjövall ja Lila Oja
Asiat liikahtavat pienin askelin mutta siitä huolimatta on tänäkin syksynä saatu aikaan parannuksia moniin sosiaali- ja terveysalan ongelmakohtiin. Hionnan alla on nyt potilaiden vapaan liikkumisen rajat EU:n alueella.Vanhemmuuden kustannusten tasaisempaa jakautumista isien ja äitien kesken viedään eteenpäin.

Tampereen asioita ja omaa työtään eduskunnassa valotti meille kansanedustaja Sofia Vikman. Häneltä kysyimme tunnelin ja hoivapalveluiden suhteesta. Sofia avasi asiaa niin, että investointimenot, joiden on tarkoitus myös tuottaa ja esimerkiksi vanhustenhoidon käyttömenot eivät kuulu yhteen, vaan rahat tulevat eri momenteilta, joten ne eivät "syö" toisiaan. Sofia kertoi myös keskittyvänsä asioihin, olevansa asialinjalla, vaikka liikkeellä on paljon julkisuudella ja urheilulla paikkansa saavuttaneita edustajia.

Kansanedustaja Sofia Vikman punaisessa jakussa
Paluumatkalla meillä oli todella paljon keskusteltavaa päivän tapahtumista ja annista. Olimme liikkeellä mintzbergiläisessä hengessä, sillä työyksikön johtaja on "hermokeskuksessa" organisaation sisäisessä ja ulkoisessa elämässä. Hän ei pysty johtamaan ellei hän ole vuorovaikutuksessa toimintaympäristönsä kanssa verkottuneessa win-win -suhteessa. Hänen roolinsa on tuottaa, prosessoida ja jakaa informaatiota pitääkseen laivansa oikeassa kurssissa.  http://tamk-sosiaaliala.blogspot.fi/  -osoitteesta voitte lukea lisää opintomatkastamme. Mukana olleet sosiaalialan YAMK-opiskelijat ovat kirjoittaneet todella ansiokkaat jutut sosiaalialan blogiin.
Seija Telaranta


 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.