|
Sisäänkäynti talviasussa |
Päiväperho on monipuolinen lapsiperheiden sosiaalipalveluita toteuttava palvelukeskus, joka sijaitsee Näsijärven rannassa Koukkuniemen takana. Harvempi kaupunkilainen edes tajuaa, millaista elämää huumeperheissä vietetään ja miten monipuolisesti heitä autetaan keskellä kauneinta tamperelaismaisemaa. Rakennus muodostaa neliön, joka kätkee sisälleen suojaisan sisäpihan. Rannassa on sauna, joka varsinkin kesällä on ahkerassa käytössä. Päiväperho on ollut toiminnassa jo 12 vuotta. Johtaja on Tuija Forsberg. Osastonhoitajia on kaksi, joista toinen on juuri johtajakurssilta valmistunut Teija Sarna.
|
Teija Sarna oikealla vierellään Tuija Forsberg |
Päiväperhossa toimii
hyvinvointineuvola, joka on tarkoitettu raskaana oleville päihdeäideille ja päihdeperheiden lapsille. Tavallisesta neuvolasta poiketen äidillä on odotusajan käynnit tiuhempaan ja vastaanottoaika pidempi kuin normaalisti. Neuvolassa tehdään tiimityötä, jota toteuttaa monipuolisesti koulutettu henkilöstö. Neuvolasta tehdään myös kotikäyntejä.
Kohtaamispaikka on matalan kynnyksen palvelupiste, jonne voi tulla sellaisena kuin on, apua hakemaan. Päivittäin siellä käy 1-30 asiakasta. Tarjolla on osaavan henkilökunnan auttamiskeinot, kodinomainen ympäristö ja lämmintä ruokaa.
|
Valmiina auttamaan. Kohtaamispaikan henkilöstöä joulun odotuksessa |
Asiakkaita autetaan selviämään varsin tavallisistakin asioista, jotka päihteiden käytön seurauksena ovat jääneet rempalleen. Lomakkeiden täyttöä, hakemuksia, anomuksia ja keskustelua. Kohtaamispaikalla käy myös "entisiä" asiakkaita, jotka päihteistä selvittyään tarvitsevat tukea vaikka avioeron tai vastaavan kohdatessa. Kohtaamispaikalla toimii myös erilaisia ryhmiä ja esimerkiksi isäryhmä on nyt alkamassa. Huumeseulontoja ja puhallutuksia tehdään parisen tuhatta vuodessa.
Kriisiosastolla on neljä perhepaikkaa, ja osastolle voi kriisin kohdatessa tulla joka päivä ja mihin aikaan hyvänsä. Ovet ovat avoinna päihdeperheille, raskaana oleville ja myös mielenterveyskriisissä oleville. Kriisiosastokin on matalan kynnyksen paikka, sillä päihtynytkin pääsee sisälle. Henkilöstö on monipuolisesti koulutettua; sairaanhoitajia, sosionomeja, palveluohjaajia, fysio- ja toimintaterapeutteja ja muita alan ammattilaisia konsultaatioapuna. Keskimääräinen hoitoaika on 3-4 viikkoa, aina tilanteen ja tarpeen mukaan. Tavoite on, ettei yksikään kriisissä oleva päihdeperhe jää Tampereella apua vaille. Yksikkö on aina täynnä, viime vuonnakin 138 prosentin kuormitus. Yksikkö aloittaa kotiin tehtävän kriisityön ensi vuonna.
Perhekuntoutusosastolla on 5 perheasuntoa, jonne tullaan lähetteellä. Päihteettömyys on edellytyksenä. Yksikössä toimii useita ryhmiä, joiden avulla tuetaan vanhemmuutta ja autetaan selviytymään kotona ja elämässä eteenpäin. Ryhmistä mainittakoon myös isovanhempien vertaisryhmä, jonne tulevat isovanhemmat keskustelemaan ja keventämään taakkaansa ja huoltaan päihteitä käyttävistä lapsistaan ja lastenlapsistaan. Perheillä on luonnollisesti hyvin yksilölliset kuntoutusajat ja tukea annetaan myös kotiin. Monilla vaihtelevatkin kuntoutus- ja kotijaksot.
|
Kehräämö on valmis vastaanottamaan perheen |
Kehräämö on huone, joka on suunniteltu ja varustettu perheelle, jonka vastasyntynyt vauva tarvitsee vieroitushoitoa. Tähän asti nämä vauvat on hoidettu sairaalassa. Perhe muuttaa tänne kun vauva on saanut "siirtoluvan". Tavoitteena on, että perhe saa elää yhdessä ja vauva saa turvan omista vanhemmistaan, jotka puolestaan saavat tukea henkilökunnalta. Idea on, ettei hoideta ainoastaan vauvaa vaan koko perhettä. Huoneen vastaava sairaanhoitaja Johanna Mällinen on syystäkin innoissaan uudesta hoitomuodosta ja tärkeästä tehtävästään. Toiminta tapahtuu tiiviissä yhteistyössä TAYSin kanssa ja Päiväperhon henkilökunta on kouluttautunut toteuttamaan vauvan vieroitushoidon perhehoitona.
|
Sairaanhoitaja Johanna Mällinen ja huoneen maskotit |
Tutustuessani Päiväperhon toimintaan Tuijan ja Teijan asiantuntija-ohjauksessa, minulle tuli erityisen hyvä mieli siitä, että asiakas on tärkein, häntä arvostetaan ja kunnioitetaan sellaisena kuin hän on. Ovet ovat avoinna ja asiakas saa asiantuntevan avun. Ei myöskään hoideta vain yhtä perheenjäsentä vaan tuetaan koko perhettä isovanhemmat mukaan lukien. Tunnelma oli lämmin ja inhimillinen, Päiväperhoon on ihan oikeasti matala kynnys!
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.