lauantai 22. maaliskuuta 2014

Vastavuoroiset suhteet

Huomenta Tallinnan aamusta. Voi tuntua tosi kummalliselta, että tässä ihanassa auringonpaisteessa ja vapaan meren lainehtiessa, luen Peter Druckeria. Maisemien vaihtuessa elämässä ja muutoksissa työpaikalla, aina on hyvä pysähtyä sanan ääreen ja ottaa aerobic-ohjaajan sanoin rytmistä kiinni. Teen esitelmää ja minulla on mukana Druckerin "Voittoa tavoittelemattoman organisaation johtaminen" (Talentum 2008). Kun ei oikein saa rytmistä kiinni kirjojen ja ajatusten moninaisuudessa, paras lääke on klassikko-kirja. Peter Druckerin kirjat toimivat ja auttavat joka asiassa kun on kyse johtamisesta. 

Kevät...
Kappale vastavuoroiset suhteet on oikea helmi. 

"Vain vastavuoroiset suhteet toimivat. Jokainen organisaatio haluaa ja tarvitsee tähtiä. Hyvässä oopperaesityksessä tähti ei kuitenkaan ole erillään muiden roolien esittäjistä. Muut roolit tukevat tähteä, ja kun hieno laulaja suorittaa erinomaisen esityksen, myös sivuroolit nousevat keskinkertaisuuden yläpuolelle. Tämä on vastavuoroisen suhteen tulos."
Johtaja rakentaa tämän kaksisuuntaisen suhteen henkilökunnan, johtokunnan, yhteisön, tukijoiden ja vapaaehtoisten kanssa yhteistyössä aloittamalla siitä, mitä kerrottavaa heillä on hänelle eikä kertomalla itse.
Kun kysyy muilta saa selville myös mikä hiertää ja onko kiviä kengissä. Drucker sanoo, että suurin osa ongelmista on melko harmittomia, kun ottaa ne esille, nostaa pöydälle. Peittämällä ja salailemalla niistä tulee kaikkia syövä negatiivinen kierre. Jokaisessa työpaikassa ja kaikilla ihmisillä on ongelmia. Lähtökohtana se on vapauttava.  Eivät ongelmat muutu merkityksettömiksi vaikka ne tunnistetaan. Ydin on, että toimitaan ongelmista huolimatta niiden vaikutusta minimoiden.

Johtajan sisäisessä uudistumisessa on kolme keskeistä työkalua; opetus, organisaation ulkopuolella työskentely ja rivityöskentely. Drucker mainitsee yhden loistavaa tulosta tekevän sairaalan, jossa käytäntönä on, että koko johto ja hallintohenkilöstö viettää yhden viikon joka vuosi osastotyössä potilaiden parissa.
"Ne, joilla on parhaat sisäisen uudistumisen taidot, keskittävät ponnistuksensa johonkin. Tavallaan he ovat itsekeskeisiä ja näkevät koko maailman ravintoaineena omalle kasvulleen."

Mukavaa viikonloppua lukijoilleni. Jalkahoitoon, kampaajalle, sauvakävelylle, syömään....
Terveisin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.