sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Kassaneidistä johtajaliigan ykköseksi

Ikean Ruotsin toimintojen johtaja ja Suomen Ikean hallituksen puheenjohtaja Jeanette Söderberg, 46v., on esikuvajohtaja. Nyt hän toimii  myös Euroopan region managerina ja Pohjoismaiden lisäksi hän johtaa myös Iso-Britannian, Irlannin, Saksan, Hollannin, Espanjan ja Portugalin toimintoja. Hänet on valittu vuonna 2005 Ruotsin liike-elämän vaikutusvaltaisimmaksi johtajaksi ja parhaaksi johtajaksi vuonna 2008. Ei hassummin naiselta, jolta puuttuvat akateemiset koulutukset. Sensijaan hän on saanut Ikean oman johtajakoulutuksen ja opiskellut mm. psykologiaa siinä vaiheessa uraansa, kun se tuntui tärkeältä myös hänen oman itsensä vuoksi.

Jeanette Söderberg
Jeanette työskenteli välillä NK:ssa ja mainostoimistossa, mutta palasi Ikeaan. Hän tuntee paikan omakseen siksi, että Ikeassa on selkeä visio luoda parempaa arkea ihmisille. Toiminta perustuu  kattavasti viestittyihin arvoihin, joiden viitoittamaa tietä on jokaisen työntekijän helppo kulkea ja edetä urallaan. Ikean toimintaa ohjaavat  periaatteet pääjohtaja Ingvar Kampradia myöten; rehellisyys, selkeys, nöyryys ja yksinkertaisuus. Nämä ominaisuudet ovat myös perusteluja kun Jeanette on valittu esimerkilliseksi johtajaksi. Kestävä johtajuus Ikeassa merkitsee  yksinkertaisuutta, vaatimattomuutta ja nöyryyttä suhteessa työntekijöihin ja asiakkaisiin. Pääjohtaja Ingvar Kampradin toiminnassa ne näkyvät siten, että hän edelleen näyttäytyy eri tavarataloissa ja keskustelee sekä asiakkkaiden että henkilöstön kanssa henkilökohtaisesti.
Jeanette Söderbergin tapana on kerran kuussa vetää keltainen Ikea-paita ylleen ja siirtyä myyntitehtäviin.

Tuntumaa myyntityöhön
Jeanette Söderberg aloitti siis kassaneitinä maailman suurimmassa Ikeassa Tukholman Kungens kurvassa. Hän oli reipas tyttö, jonka omat arvot olivat samat kuin Ikean. Hänestä sanotaan, että hän osaa yhdistää aivot ja sydämen, hän ei herätä negatiivisia tunteita ja hän luovuttaa energiaa muille. Hänen mielestään johtaminen on ihmisten parhaiden puolien löytämistä ja tukemista. Hän arvostaa myyntitaitoa ja kykyä luoda asiakaskontakteja.Johtajana hän haluaa rohkaista henkilöstöään tekemään parhaansa, sillä tavalla jokainen myös luo itselleen menestymisen ja uralla etenemisen polun.
Ikean työnhakusivuilla on selkeästi ilmoitettu, millainen ihminen on ikealainen: Tarjoamme maanläheisille, mutkattomille ihmisille mahdollisuuden kehittyä sekä ihmisinä että ammattilaisina. Yhdessä luomme paremman arjen itsellemme ja asikkaillemme.

Suurin Ikea on Kungens kurvassa
Talouselämä -lehdessä (nro 8, 49-50.) Jeanette Söderberg kertoo tavastaan johtaa muun muassa, että "Ikean kasvettua on ollut haastavaa säilyttää ilmapiiri, tukea sisäistä yrittäjyyttä ja strukturoida työn tekemistä. Se onnistuu selkeällä viestillä, että jokaisen työpanos tuo lisäarvoa".
Kaikissa hänen haastatteluissaan toistuu moneen kertaan sana SELKEYS. Kaiken toiminnan ja viestinnän tulee olla selkokieltä, jotta kaikki ymmärtävät asiat samalla ja yksiselitteisellä tavalla. Tässä on meille monelle oppimisen paikka. Usein pyritään korostamaan omaa oppineisuutta monimutkaisella ammattikielellä, jonka harvempi kokee läheiseksi ja juuri minulle tarkoitetuksi. Ihmisiä inspiroidaan ja motivoidaan tietoa jakamalla, vaikuttamalla, kuuntelemalla ja vastaamalla rehellisesti. Erilaisuus on rikkautta ja jos siitä näkökulmasta tarkastelee Ikeaa, niin rikkautta kyllä löytyy, sillä palkkalistoilla on ihmiskunnan koko kirjo erilaisuutta. Ilmapiirin on oltava turvallinen, jotta kenenkään ei tarvitse pelätä epäonnitumistakaan.
Kaikessa mitä Jeanette Söderbergista luin, nousi esiin mutkaton naapurintyttö, joka on ihan itse uransa ja elämänsä subjekti, joka nauttii elämästään johtajana. Ikeassa hän sanoo jatkavansa niin kauan kuin viihtyy tai Ikea haluaa hänet pitää joukossaan.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.