keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Loimaa mielessäin...

Johtajakurssilla 29 opiskelee kaksi Loimaan terveyskeskuksen apulaisosastonhoitajaa, Soile Norri ja Marja Välimäki. Kävin tänään tutustumassa heidän "kotipesiinsä", kahteen vuodeosastoon, jotka ovat hieman alle 20 kilometrin etäisyydellä toisistaan.Soilen osasto sijaitsee Loimaan aluesairaalan tiloissa ja Marjan yksikkö Alastarossa.
Loimaan aluesairaala
Alastaron yksikkö
Molemmilla hoiva-osastoilla on kolmisenkymmentä potilaspaikkaa ja profiili on sama. Vanhuksia, jotka eivät pärjää enää kotonaan. Paikkakunnalla on myös erillisiä dementiakoteja ja vanhainkoteja, joten liikettä tapahtuu eri hoitopaikkojen välillä. Mitä yhdellä lyhyellä vierailulla saattoi todeta on, että hoitoisuusaste on korkea ja henkilökunta oli todella työn touhussa, lähellä potilaitaan. Molemmissa yksiköissä on osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja, sairaanhoitajia ja lähihoitajia sekä fysioterapeutin palvelut. Myös opiskelijoita. Lähihoitajia koulutetaan Loimaalla, heille on siis harjoittelupaikkoja tarjolla. Hoitotyön opiskelijoita tulee Hämeenlinnasta ja Forssasta. Sijaistilanne on hyvä varsinkin lähihoitajien suhteen ja monet työllistyvät valmistumisensa jälkeen.

Osastonhoitaja Elina Heikkilä ja Soile oik.
Soile Norri on aloittanut ammatillisen uransa hoitoalalla jo 17-vuotiaana harjoittelijana mielisairaalassa ja valmistui apuhoitajaksi parikymppisenä. Hän työskenteli omassa kunnassa ja jatkoi opiskeluaan Salon ammattikorkeakoulussa ja valmistui sairaanhoitajaksi 2006. Opiskeluaikanaan hän harjoitteli ulkomailla, Swazimaassa ja Virossa, mikä avarsi monella tavalla näkökulmaa hoitotyöhön.
Valmistumisen jälkeen hän työskenteli TYKSissä ja oman kunnan yksiköissä, mutta palasi entiseen työpaikkaansa ja tuli valituksi apulaisosastonhoitajaksi viime syksynä. Soilen motto on, että esimiehenä hän haluaa toimia henkilöstönsä suhteen kuten haluaisi esimiehensä kohtelevan häntä itseään.
Marja Välimäki hakeutui sairaanhoitajakouluun Hämeenlinnaan kesken lukion ja neljän ja puolen vuoden opiskelun jälkeen valmistui psykiatriseksi sairaanhoitajaksi vuonna 1988.Vaikka hän tunsikin alan omakseen, töitä oli vaikea löytää siihen aikaan. Alastaron hoiva-yksiköstä löytyi kuitenkin sijaisuuksia, samoin kotisairaanhoidosta ja vanhainkodilta. Kolmivuorotyö ei kuitenkaan tuntunut hyvältä lasten synnyttyä, joten yhdessä ystävättärensä kanssa syntyi idea yrittäjäksi ryhtymisestä. Niinpä he perustivat kukkakaupan. Työ oli ympärivuorokautista, joten entinen työ alkoi houkuttaa. Molemmat yrittäjät luopuivat, mutta kukkakauppa toimii ja voi hyvin uuden yrittäjän toimesta.

Osastonhoitaja Virpi Pakkanen ja Marja oik.
Mielenterveysalalla Marja sai päivätyön ja koulutustaan vastaavan toimenkuvan, kun hän siirtyi Asumispalvelusäätiö ASPAan vuonna 2002. Työpaikka oli kuitenkin Forssassa, joten kun kotikunnan vanhainkotiin tuli paikka, Marja siirtyi sinne ja vuonna 2010 nykyiseen Alastaron hoiva-yksikköön apulaisosastonhoitajaksi.
Joulukuussa 2011 hänen palattuaan Turusta gerontologisen hoitoytyön täydennyskoulutuksesta saamansa todistuksen kanssa kotiin, siellä odotti tieto opiskelupaikasta johtajakoulutuksessa, jonne pääsi myös kollega Soile Norri Loimaan yksiköstä.
Opiskelu on alkanut hyvin ja lähipäivien annista voi keskustella yhteisillä automatkoilla, vuoroin kummankin autoa käyttäen. On myös yövytty hotellissa ja hyödynnetty yhteistä aikaa tehtävien tekoon.
Opettajallekin oli todella mielenkiintoista nähdä hoivatyön arkea Tampereen ulkopuolella ja tutustua opiskelijoiden työhön. Molemmissa paikoissa oli kodikas tunnelma ja tekemisen meininki. Ja maukas lounas Alastarossa, kiitos!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.