torstai 2. helmikuuta 2012

Mentoroinnista poimittua

Minulla on sellainen tunne, että mentorin käyttö johtajan tehtäviin opastuksessa ja siinä kehittymisessä ei sosiaali- ja terveysalalla ole vielä saanut kunnolla siipiä alleen. Hyvin harvoin kuulee puhuttavan, että minulla on mentor tai keskustelen asiasta mentorini kanssa. Työnohjauksesta kyllä kuulee mainintoja ja sen käyttö on monissa organisaatioissa systemaattista.Viime päivinä olen lukenut Karoliinisen sairaalan ja siihen ryppääseen kuuluvien muidenkin suurien sairaaloiden johtajasopimuksista, määräaikaisesta johtajuudesta, johtajan työhön kouluttautumisesta ja siinä kehittymisestä.

Prinsessaksi kuoriutuminen on vaatinut paljon ...

Johtajasopimuksissa mainitaan, että jokainen vastavalittu esimies perehdytetään huolellisesti organisaatioon ja tehtäviinsä ja  jokainen ulkopuolelta rekrytoitu  saa "fadderin", kummin. Kummien tehtävänä on muun muassa tehdä alusta niin joustava kuin mahdollista ja ohjata organisaation kulttuuriin.Johtajaksi kehittyminen on jaksotettu kolmeen vaiheeseen ja kun saavuttaa kolmannen askelman, silloin johtaja on valmis "antamaan takaisin", eli olemaan vasta-alkajille tukena, mentorina tai ohjaajana.

Dialogissa Mick ja Nick
Sain kollegaltani Mervi Lepistöltä poiminnan Harvard Business Reviewistä, joka valottaa lyhyesti mentorointia. Sen mukaan mentori auttaa sinua edistymään omassa kehittymisessäsi niin yksityis- kuin työelämänkin puolella. Ei kuitenkaan kannata luulla, että saat suojelusenkelin, joka ottaa sinut siipiensä suojaan. Kannattaa etsiä itselleen mentori, joka voi todella auttaa sinua. Ensimmäinen askel on oivaltaa, minkä tyyppinen mentori vastaa parhaiten juuri sinun tarpeitasi.

Minkälainen mentor tarvittiin?
Rinnalla kulkeva mentori voi olla kuka tahansa, kollega, ystävä jne., joka tarvitsee sinua yhtä paljon kuin sinä häntä. Etsi rinnallamentoroija, jos sinulla on erityistaitoja opittavana ja voit opettaa mentorillesi jotain uutta vastavuoroisesti.
Kaukomentori on organisaatiosi ulkopuolinen henkilö, joka voi tarjota sinulle objektiivisia neuvoja. Kaukomentori on paikallaan erityisesti silloin, jos etsit uusia näkökulmia etkä ole läheltä löytänyt sopivaa.
Näkymätön mentori sopii silloin, jos et tarvitse henkilökohtaista suhdetta mentoriisi vaan opit häntä havainnoimalla ja seuraamalla hänen esimerkkiään.
Minusta tämä näkymätön mentori on tosi kiva juttu. Siitä vaan googlettamaan ihailemiensa johtajien tai ihmisten  elämää, lukemaan heidän ajatuksiaan ja  ottamaan itselle sopivia juttuja omaan "työkalupakkiinsa".

Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.