maanantai 13. helmikuuta 2012

Vuoden 2011 innovaatiojohtaja


Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen on valittu vuoden 2011 innovaatiojohtajaksi. Hän kuvaa johtamistaan ja työtään suuren organisaation keulahahmona Microsoft Circle Magazine -lehdessä 1/2012. Viime keväänä julkaistu Stora Enson muutosprosessi, nimeltään Rethink, on tuonut yrityksen näkyväksi ihan tavallisillekin ihmisille, joilla ei suoraa yhteyttä tähän ruotsalais-suomalaiseen metsäteollisuusyritykseen olekaan. Nimi on peräisin vuodelta 1998, jolloin ruotsalainen STORA AB yhdistyi suomalaisen Enso Oyj:n kanssa. Stora Enso oli vuonna 2007 Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin metsäteollisuusyhtiö sekä maailman suurin paperin- ja kartonginvalmistaja.
Jouko Karvisen johtajapuheilla on siis painoarvoa. Hän kertoo, että hän on ollut koko ikänsä kyseenalaistaja ja innovointi on elämänfilosofia, jossa on ennen kaikkea kyse maalaisjärjestä ja asenteesta, uudistumisesta.

Jouko Karvinen
Hänen ajattelutavastaan löytää paljon yhtenevyyttä Sinisen meren strategiaan. Kaikille 30 000 työntekijälle on annettu Rethink-ajattelun puitteissa mahdollisuus  ideoida ja tuoda ideansa esille. Yritetään tehdä asiat eri tavalla kuin muut, kilpailijat. Johtajan tehtävänä ei ole antaa vastauksia vaan tehdä kysymyksiä "miksi me teemme näin". Katseen on koko ajan oltava yrityksestä ulospäin, sinne, missä ovat asiakkaat. On tunnusteltava ja nuuhkittava hiljaisia signaaleja siitä, mitä asiakkaat arvostavat, mikä on heille tärkeää. Tulee myös luoda jotain sellaista, mitä kuluttaja ei edes tiennyt tarvitsevansa, vaan hänet on ikäänkuin lyötävä ällikällä: vautsi, mikä tuote!
Karvinen toteaa Tom Petersin tapaan, että aina pitäisi palkata itseään fiksumpia ihmisiä, vain sillä tavalla mennään eteenpäin.Lisäisin tähän vielä mielilauseeni, jonka olen lainannut Tom Petersiltä."Mitä maailma tekee kopioilla, varsinkaan minun  kopioillani".
Näin maanantai-päivänä tuntuu mukalta myös Karvisen vastaus siihen, miten hän itse innovoi. Hän sanoo joka maanantaiaamu heräävänsä päivään ajatuksella, että tämä on eka päiväni töissä eikä aikaisemmin oppimallani ole merkitystä. "Liian usein näkee sitä keskustelua, jossa viitataan jo tehtyihin asioihin. Itse pyrin muistuttamaan, ettemme ole vielä tehneet mitään - ainakaan tänään."
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.