perjantai 9. maaliskuuta 2012

Hämeenkyrön terveyspalveluita johtavat ammattilaiset

Keskellä kaunista perinnemaisemaa  kirkon naapurina on Hämeenkyrön terveyskeskus sekä Kurjenmäkikoti, jotka yhdessä muiden rakennusten kanssa muodostavat laajan palvelukokonaisuuden. Kurjenmäkikoti on 50-paikkainen vanhainkoti, jota tällä hetkellä johtaa sijaisena Johtamisen erikoistumisopinnot ryhmässä 29 aloittanut Kaisa Koivula. Kaisalla on haastava tehtävä siinäkin mielessä, että hän on vasta palannut töihin pitkiltä äitiys- ja hoitovapailta ja aloittanut opiskelun. Elämää helpottaa, kun kunta on myöntänyt koulupäivät palkallisina ja maksanut kurssimaksun.Me kouluttajat teemme puolestamme parhaamme, että opiskelu tuottaa osaamista työpaikalle.

Kaisa Koivula
Jos on kunnassa perinteitä Taata Sillanpäästä lähtien, niin on terveyspalveluissakin vahva johtamisen kulttuuri.
Kurjenmäkikoti
Johtava hoitaja on politiikastakin tuttu Tarja Soukko, jolla on esimieskokemusta monilla eri tasoilla sekä kätilö-terveydenhoitajan ja yhteiskuntatieteiden maisterin koulutus. Näkemystä ja kokemusta tarvitaankin, kun tulossa on kahden vuodeosaston mittava remontti sekä kuntauudistukset.Terveyspalveluihin luotetaan ja niillä on hyvä maine. Siitä kertoo sekin, että vakituisiin toimiin on hakijoita eikä varsinaista sijaispulaa ole. Lääkärien toimissa on vakituiset lääkärit mikä omalta osaltaan tekee toiminnasta selkeätä. Päivystys-yhteistyö Ikaalisten terveyskeskuksen kanssa sujuu hyvin ja sillä on jo pitkät perinteet, kuntalaiset ovat oppineet vuoroviikot ja aikataulut.

Anne-Maria Rantala, Tarja Soukko ja Sirkka Yli-Kyyny
Viime kädessä hyvän ilmapiirin ja positiivisen tunnelman perusta on  ammattimainen ja selkeä johtamiskulttuuri. Johtamisen erikoistumisopintojen alusta saakka, koko 20-vuotisen historian ajan, Hämeenkyrön terveyskeskuksen osastonhoitajat ovat kouluttautuneet esimiestehtäviin. Sirkka Yli-Kyyny, joka nyt toimii kahden vuodeosaston hallinnollisena osastonhoitajana taisi aloittaa ensimmäisenä. Eilen yritettiin joukolla muistella vuosilukuja, mutta ihan tarkkaa ryhmää ei enää saatu palautettua mieleen. Hallinnollisella osastonhoitajalla on vastuullaan kaksi vuodeosastoa, akuuttiosasto ja pitkäaikaisosasto sekä dialyysitoiminta.Se tarjoaa palveluitaan myös lähikuntien hoitoa tarvitseville. Molemmilla osastoilla on autonominen työaikasuunnittelu, joka on koettu hyväksi asiaksi. Monenlainen joustavuus työajoissa ja myös työajan määrässä ja erilaisissa työvuoroissa on nykyaikaa.
Molemmilla vuodeosastoilla päivittäistä toimintaa johtavat apulaisosastonhoitajat. Anne-Maria Rantanen toimii akuuttiosastolla ja hän suoritti johtamisen erikoistumisopinnot vuonna 2006.

Maarit Lepistö ja Maritta Tuominen
Poliklinikan ja ensiavun osastonhoitaja on Maritta Tuominen, joka kävi johtajakoulutuksen samoihin aikoihin kuin Sirkkakin. Poliklinikalla on paitsi lääkäreiden vastaanotot ja kiireellinen hoito, myös monenlaisia asiantuntijapalveluita ja asiantuntijasairaanhoitajien vastaanottoja, joista mainittakoon haavahoito, päihdetyö, sydänpotilaan ja diabetespotilaan vastaanotot sekä varsin mittava skopiatoiminta, gastroskopioita tehdään paljon. Yksi tällainen asiantuntijahoitaja on paitsi johtajakoulutuksen myös sydänpotilaan hoitotyön koulutuksen käynyt Maarit Lepistö, joka toimii myös Marittan sijaisena. Maarit kunnostautui viimekertaisessa Kuorosodassa Hämeenkyrön voittajajoukkueen tukijoukoissa Pirkanmaan Sydänlasten puolesta.
Terveys- ja hoivapalvelut ovat siis  koulutettujen johtajien asiantuntevissa käsissä, joista kaikkia en edes ehtinyt tavata yhden aamupäivän aikana. Paitsi asiaosaamista, näille kaikille johtajille on tunnusomaista positiivisuus, luonnollisuus, paikkakunnan olosuhteiden ja ihmisten tuntemus sekä ammattiylpeys. He ovat naisia paikallaan varmasti ja vakuuttavasti sillanpääläisessä hengessä.He ovat myös johtajakoulutuksen mannekiineja ja käyntikortteja, joista me kouluttajat olemme ylpeitä ja joita on ilo tavata.
Seija Telaranta

1 kommentti:

  1. Tänään18.1.2015 tämä oli eniten luettu yksittäinen artikkeli tässä blogissa. Terveisiä vaan sinne kaikille, ammattitaitoisille naisjohtajille.

    VastaaPoista

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.