Olisi ollut hyvää luettavaa Wallinille... |
Eikä ihme. Kirjassa on juuri ne elementit jotka tekevät kirjasta mielenkiintoisen, johtamisessa tai elämässä yleensäkin helposti opiksi otettavan. Mukavin esimerkein ja nasevin lausein Dale Carnegie sanoo vaikeatkin asiat niin, että jokainen ymmärtää. Jos on tullut tehtyä moka, myönnä se heti ja yksiselitteisesti. Vetoa myös tunteisiin, kerro miten moka sinua harmittaa ja että otat opiksesi, olet vastaisuudessa huolellisempi ja sinua nolottaa ja häpeät virhettäsi. Oleellista kuitenkin on, että olet vilpittömästi sitä mieltä. Tämä menettelytapa ei pelkästään tuota hämmästyttäviä tuloksia, vaan se on itsellekin paljon palkitsevampaa, hauskempaa kuin yritys pimittää, puolustella ja selitellä.
Kirjassa kerrotaan myös johtajasta, josta sanottiin, että hänen hymynsä on miljoonan dollarin arvoinen.Ei hymy pelkästään vaan se, että myös hänen kaikki tekonsa olivat hymyn kaltaisia. Teot puhuvat enemmän kuin sanat ja hymy sanoo: "Minä pidän sinusta. Sinä teet minut onnelliseksi. On hauska tavata sinut." Ja toisinpäin. Vilpillinen virnistys ei petkuta ketään. Happamuutta ja itsekyyttä eivät peitä edes kauniit vaatteet tai hyvä meikki.
Jos tunnet olevasi muita viisaampi, älä kerro sitä. Sokrateskin sanoi, että tiedän vain yhden asian - sen, että en tiedä mitään. Positiivisen lopputuloksen saavuttaa kun osoittaa arvostusta toisen mielipiteille eikä tyrkytä omaansa. "Vai niin, katsopas, minä ajattelin toisin, mutta ehkä erehdyin", tai "taisinpa erehtyä, mutta tarkistetaanpas asia."
Olikohan Jyrki Katainen lukenut kirjan, kun kertoi virhearvioinnistaan.. |
Viikonlopun ohjeeksi johtajille Carnegien periaate numero 6. Kiitä vähäisintäkin edistymistymistä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistymistä tapahtuu. Esitä hyväksymisesi lämpimästi, sydämellisesti. Jaa kiitosta runsain käsin.
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.