perjantai 23. maaliskuuta 2012

Jos olet väärässä, myönnä se

"Sano itsestäsi kaikki ne kielteiset asiat, mitä tiedät toisen aikovan sanoa - tee se ennen kuin toinen saa siihen mahdollisuuden." Sadassa tapauksessa yhtä vastaan toinen omaksuu jalomielisen, anteeksiantavan asenteen ja vähättelee erehdystäsi." Löysin tämän lauseen Dale Carnegien menestyskirjasta Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

Olisi ollut hyvää luettavaa Wallinille...
Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran 1937 ja siitä on ilmestynyt uudistettu versio vuonna 1981. Dale Carnegie on kuollut 1955.  Hän uudisti kirjaansa jatkuvasti kouluttamiensa ihmisten palautteiden ja havaintojensa perusteella. Hän teki uransa puhetaidon ja suhdetoiminnan parissa ollen innovatiivinen ja innostava luennoitsija. Kirjasta tuli yksi kaikkien aikojen suurimmista myyntimenestyksistä, yli 15 000 000 kappaleen myynnillä.

Eikä ihme. Kirjassa on juuri ne elementit jotka tekevät kirjasta mielenkiintoisen, johtamisessa tai elämässä yleensäkin  helposti opiksi otettavan. Mukavin esimerkein ja nasevin lausein Dale Carnegie sanoo vaikeatkin asiat niin, että jokainen ymmärtää. Jos on tullut tehtyä moka, myönnä se heti ja yksiselitteisesti. Vetoa myös tunteisiin, kerro miten moka sinua  harmittaa ja että otat opiksesi, olet vastaisuudessa huolellisempi ja sinua nolottaa ja häpeät virhettäsi. Oleellista kuitenkin on, että olet vilpittömästi sitä mieltä. Tämä menettelytapa ei pelkästään tuota hämmästyttäviä tuloksia, vaan se on itsellekin paljon palkitsevampaa, hauskempaa kuin yritys pimittää, puolustella ja selitellä.
Kirjassa kerrotaan myös johtajasta, josta sanottiin, että hänen hymynsä on miljoonan dollarin arvoinen.Ei hymy pelkästään vaan se, että myös hänen kaikki tekonsa olivat hymyn kaltaisia. Teot puhuvat enemmän kuin sanat ja  hymy sanoo: "Minä pidän sinusta. Sinä teet minut onnelliseksi. On hauska tavata sinut." Ja toisinpäin. Vilpillinen virnistys ei petkuta ketään. Happamuutta ja  itsekyyttä  eivät peitä edes kauniit vaatteet tai hyvä meikki.
Jos tunnet olevasi muita viisaampi, älä kerro sitä. Sokrateskin sanoi, että tiedän vain yhden asian - sen, että en tiedä mitään. Positiivisen lopputuloksen saavuttaa kun osoittaa arvostusta toisen mielipiteille eikä tyrkytä omaansa. "Vai niin, katsopas, minä ajattelin toisin, mutta ehkä erehdyin", tai "taisinpa erehtyä, mutta tarkistetaanpas asia."

Olikohan Jyrki Katainen lukenut kirjan, kun kertoi virhearvioinnistaan..
Dale Carnegie kertoo myös, miten hän opetti 19-vuotiasta sihteeriään: "olet tehnyt virheen, Josephine, mutta se ei luoja paratkoon ole yhtään sen pahempi mitä olen itse tehnyt." On paljon kohottavampaa puhua omista virheistään kuin arvostella muita. Johtajantyössä on myös aina huolehdittava, että vastapuoli saa säilyttää kasvonsa.
Viikonlopun ohjeeksi johtajille Carnegien periaate numero 6. Kiitä vähäisintäkin edistymistymistä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistymistä tapahtuu. Esitä hyväksymisesi lämpimästi, sydämellisesti. Jaa kiitosta runsain käsin.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.