Suomen Lääkärilehdessä 13/2012 vsk 67, 1060-1063 on kiinnostava artikkeli koskien terveydenhuoltoalan vetovoimaisuutta. USA:ssahan asiaa on tutkittu jo 1980-luvulta lähtien ja käytössämme on kattavat tutkimustulokset siitä, mikä tekee sairaalasta magneettisairaalan, jolla tarkoitetaan sitä, että sairaalassa ei ole työvoimapulaa siitä huolimatta, että maassa vallitsee hoitajapula.
Magneettisairaala on vetovoimainen työpaikka. Vetovoimaisuudella taas tarkoitetaan organisaation kykyä rekrytoida ja pitää henkilökunta palveluksessaan, säilyttää henkilöstön työhyvinvointi ja potilastyytyväisyys korkeina ja saavuttaa erinomaisia hoitotuloksia ja lisätä toiminnan kokonaisvaikuttavuutta.
Vetovoimatekijöiksi nousivat seuraavat asiat: toimiva johtajuus, rakenteellinen valtaistaminen (empowerment), esimerkillinen ammatillinen käytäntö, uusi tieto, innovaatiot ja parannukset sekä osoitetut laatutulokset. Näissä laatuorganisaatioissa vallitsi hyvä yhteistyö, kommunikaatio ja keskinäinen ammatillinen arvostus lääkärien ja sairaanhoitajien välillä.Artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa palkissa LUETTAVAA.
|
Karoliinisen sairaalan rakennuksia |
Johtajakoulutuksissamme olemme pitäneet tärkeänä, että opiskelijat pääsevät tutustumaan edes päivän ajan Pohjoismaisiin esikuviin, vetovoimaisiin alamme organisaatioihin. Tänä vuonna kohteita valitessamme oli onnea, sillä 8.5 meidät otetaan vastaan
Karoliiniseen yliopistosairaalaan ja kuulemme siellä johtamisen periaatteista ja käytännön johtamisesta klinikka- ja osastotasolla. Karoliininenhan on Pohjoismaiden ykkössairaala monilla laatumittareilla arvioituna. Mainittakoon vielä, että Karoliinisen Instituutin hoidon tutkimus on juuri rankattu maailman parhaaksi. Karoliinisen yliopistosairaalan väestöpohja on 2 miljoonaa. Sairaalamiljöö on kaunis ja siellä on säilytetty monia vanhoja puisiakin rakennuksia, joissa toimitaan yhä. Mutta maailma muuttuu ja uutta Karoliinista tehdään jo täyttä vauhtia, sillä Nya Karolinska Solna valmistuu vuonna 2016.
|
NKS, Uusi Karoliininen sairaala on jo rakenteilla |
Siellä jokaisella potilaalla (600 sairaansijaa) on oma huone saniteettitiloineen. Lisäksi tulee 100 paikkaa päiväsairaalaan ja saman verran potilashotelliin. Sairaala tulee vastaamaan kaikkiin nykyaikaisen hoidon haasteisiin ja vaateisiin kaikista näkökulmista tarkasteltuna. Siellä hoidetaan kaikista vaikeimmat sairaudet, kaikki on suunniteltu potilaan parhaaksi, huomioiden hänen turvallisuutensa ja mukavuutensa sekä läheisyytensä myös perheen kanssa, sillä jokaisessa potilashuoneessa on tila myös läheisille ja yksityishuoneen yksityisyys. Kuulostaa
vetovoimaiselta myös henkilöstönäkökulmasta.
Toinen kohteemme on
Sophiahemmetin sairaala, Pohjoismaiden suurin ja maineikkain yksityinen sairaala. Sen yhteydessä toimii myös
Vårdhögskola, jonka tieteellisen tason kansainväliset arvioijat rankkasivat hyvin korkealle hiljattain, sama arviointi, missä Karoliininen Instituutti tuli parhaimmaksi. Meillä on nyt ilo tutustua kumpaankin.
|
Leikkausosasto on yksi Ruotsin moderneimmista |
|
Sophiahemmetin 125-vuotias päärakennus |
Vaihtoehtoinen kohde Sophiahemmetin ohella sosiaalialan esimiehille on maineikas
Stockholms Stadsmission, poliittisesti sitoutumaton aatteellinen organisaatio, jonka toimialuetta ovat kodittomat, päihteiden vuoksi syrjäytyneet, lapset, nuoret ja vanhukset, lisäksi koulutoimintaa sekä tuettua maksullista toimintaa.
|
Hovin suosituin jäsen on Stockholms Stadsmissionin suojelija |
Stockholms Stadsmissionin sosiaalisten toimintojen suojelija on kruununprinsessa Victoria. Tällä hetkellä hän on ehdottomasti hovin suosituin jäsen. Kansa arvostaa hänen panostustaan myös vähäosaisiin. Jos vähänkin lukee ruotsalaisia naistenlehtiä, huomaa, miten tärkeä rooli Stadsmissionilla on. Sen toimintaan kerätään rahaa erilaisilla tempauksilla, illallisilla ja tapahtumilla.Teollisuus- ja rahamaailman edustajat samoinkuin julkisuuden henkilöt ovat vahvasti edustettuina.
|
Gamla stanin toimitilan sisäänkäynti |
Stockholms Stadsmission on hyvin arvostettu sen laajamittaisen sosiaalityön vuoksi, juuret ovat 1800-luvulla. Pääsemme tutustumaan Södermalmin ja Kungsholmenin kaupunginosien toimipisteiden toimintaan. Ja kuinkas muuten, Södermalmilla yksikönjohtaja on suomalaistaustainen Arto Moksunen. Organisaatiossa työskentelee 675 työntekijää sekä lisäksi 400 vapaaehtoistyöntekijää.
Opintokäyntikohteemme ovat tunnettuja ja tunnustettuja sosiaali- ja terveysalan edelläkävijöitä, hyvämaineisia, edistyksellisiä ja laadustaan kuuluja.
Tuomme tullessamme tunnelmia vetovoimaisuudesta alallamme.
Seija Telaranta
Hyvä juttu, että Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen käy tänään Karoliinisessa instituutissa. Meidän on mukava mennä sinne, kun ylin johto on jo käynyt esittäytymässä. Voimme olla ylpeitä, että meidät otetaan sinne vastaan!
VastaaPoista