keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Johtamisen erikoistumisopinnoista kiinnostuneille: perusopinnoilla aloitetaan

Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla, 30 opintopisteen laajuisiin erikoistumisopintoihin alkaa hakuaika 2.5. Jotta ei tulisi ostettua sikaa säkissä, kerromme blogissa eri opintojaksoista ja niiden sisällöstä toukokuun aikana. Opintopiste tarkoittaa opiskelijan työnä 27 työtuntia. Perusopinnot ovat 3 opintopistettä, joten työtunteja kertyy 81. Se sisältää tunnit, jotka ovat koululla sekä kotona ja tiimissä tehdyn työn.

Lehdissä kirjoitetaan paljon johtamisesta ja esimiehenä olosta
Perusopinnoissa koululla on 3 lähipäivää, kukin 8 tunnin mittainen. Kaksi päivää on opettajien luentoja ja yksi seminaaripäivä, jossa jokainen tiimi esittelee tuotoksensa. Samalla tulee harjoitusta esitelmän pitämiseen sekä kirjalliseen ilmaisuun. Puheen pitämistä ja esiintymistä ei tarvitse jännittää, kaikki tapahtuu turvallisessa omassa ryhmässä ja motto on, että harjoittelemme, emme ole näytöksessä. Tämän opintojakson tavoitteena on, että jakson päättyessä opiskelija tuntee hallinnon ja johtamisen historian, kehityksen ja nykyiset suuntaukset ja osaa tarkastella niitä oman organisaationsa näkökulmasta. Esimiehen näkökulmasta tarkastelemme hyvinvointialan keskeistä lainsäädäntöä, motto on, että johtamassani työpaikassa tunnetaan ja toimitaan ohjeiden ja lakien mukaisesti. Pohdimme johtamista myös organisaatiokulttuurin, arvojohtamisen ja eettisen johtamisen näkökulmista. Yksi tiimitehtävä on usein ollut tilaaja-tuottaja-malllin esittely.

Peter Drucker
Johtajan tulee tuntea johtamisen alan klassikot ja teoreettisen osaamisen avulla jokainen rakentaa oman johtamisen osaamisensa tukipilarit ja itsetuntonsa. Voin kuitenkin vakuuttaa, että näiden maailman tunnetuimpien johtamisen gurujen kirjojen lukeminen on kuin musiikkia korville. Eikä niitä tarvitse kerralla kaataa niskaansa, vaan pala palalta, kunkin aiheen kohdalla valikoiden. Lue lisää Druckerista: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2012/04/johtamisen-helmia-druckerilta.html

Lee Iaccocca ja Mustang
Yksi suosikkikirjani kaikki nämä vuodet on ollut Lee Iaccoccan muistelmat. Italialaisten siirtolaisten poika rakensi itselleen uran autoteollisuudessa ja kirjoitti elämästään huipulla huikean johtamisen kirjan. Hän oli kehittämässä menneiden vuosikymmenten jokaisen miehen kevätunelmaa, Ford Mustangia. Mutta yritä nyt tehdä auto, kun valtaosan sen kustannuksista muodostivat erilaiset vakuutukset ynnä muut kulut! Näitä muita kuluja ja niiden muodostumista opetellaan talousnäkökulmassa kaikkiaan 8 opintopisteen verran taloushallinnon opettajamme Tiina Wickman-Viitalan johdolla.
Tutustu opiskelijatarinoihin:
Kim ja Katja: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2012/03/esittelyssa-kim-engbers-ja-katja.html
Helinä ja Leila: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2012/03/kihniossa-moni-asia-on-onnekkeella.html
Soile ja Marja: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2012/02/loimaa-mielessain.html
Saara: http://tamk-johtaminen.blogspot.com/2012/01/johtajatarina-esittelyssa-saara.html 

Seija Telaranta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.