keskiviikko 8. elokuuta 2012

Onnistunut lomaltapaluu

Vaikka osa henkilöstöstäsi on vielä lomalla, moni on jo palannut töihin. Kesälomasijaiset tekevät lähtöään ja alkaa syyskausi. Kuten eri tiedotusvälineistä ja  monien omankin kokemuksen perusteella tiedämme, elämä ei lomallakaan ole kaikille sellaista, että se rentouttaa ja valmistaa jaksamaan pitkän talven.

Beachillä
Esimiehen tuleekin valmistautua tähän vaiheeseen huolellisesti ja herkkänä erilaisille signaaleille. Etsin mm. Pekka Järvisen kirjoista ja muistakin vastauksia tai ohjeistusta esimiehille kohdata ihmisten erilaiset lomaltapaluut ja edesauttamaan työhön keskittymistä. Löysin muutaman lauseen, joita voi soveltaa lomaltapaluussakin. Kyse on usein siitä  miten päästään pois lomatunnelmista ja keskitytään perustehtävään. Johtajan itsensä on tärkeätä pitää välimatkaa työyhteisön tunnevaltaiseen keskustaan, koska esimies, joka sotkeutuu työyhteisön ihmissuhteisiin liikaa, menettää kokonaisuuden hallinnan ja työroolinsa esimiehenä.

On löydettävä sopiva suhde etäisyyden ja läheisyyden välillä. Satu Huber, menestynyt naisjohtaja, josta on artikkeli osoitteessa: http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/search?updated-min=2010-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2011-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=
kertoi haastattelussa viime viikolla, että inhimillisyyttä/maalaisjärkeä ei pidä unohtaa esimiehen ja henkilöstön välisissä suhteissa, vaikka ohje on, että henkilökohtaisista asioista ei sovi kysyä.Jos työntekijä on vaikkapa hyvin erilainen kuin lähtiessään lomalle, asian voi ottaa keskusteluun. Luottamuksellisessa ja rehellisessä esimies-alaissuhteessa voidaan päästä "juurisyihin" käsiksi normaalin mitä kuuluu -keskustelun puitteissa.

Ilona Rauhala

Satu Huber















Ohjeita löytää myös  Ilona Rauhalan ja Makke Leppäsen  tuoreesta kirjasta "Psykologiaa johtajille". Siitä poimittu  ohje tähän kohtaan on, että esimiehen tulee kuunnella, sillä jokaisella on oikeus työpaikallaankin tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Myönteinen ilmapiiri edesauttaa ja rohkaisee. Myönteisessä ilmapiirissä vaikeidenkin asioiden käsittely on helpompaa. Rauhalan ja Leppäsen mukaan johtajan kolme suurinta haastetta ovat itsensä johtaminen, ihmisten innostaminen haluttuun suuntaan ja jatkuvasti muuttuvan ympäristön signaalien seuraaminen. Lomaltapaluu on  organisaatioelämän syklin vaihe, jossa on monta liikkuvaa osaa, erilaisia ihmisiä erilaisine kokemuksineen, joista nousee sekä heikkoja että vahvoja signaaleita esimiehelle käsiteltäväksi.

Jalalla koreasti...
Entä mitä kerron henkilöstölle omasta lomastani? Avoimesti sillä tasolla mikä tuntuu sopivalta ja on omalle persoonalle luontevaa. Mitään sellaista ei kuitenkaan tule kertoa, mikä hämmentää ja aiheuttaa tunnemyrskyn. Esimiehen ei myöskään tule antautua säälittäväksi eikä ajautua hoidettavaksi.
Syksyn tullen on hyvä siirtyä dekkareista johtamisen kirjallisuuteen. Perinteistä osaamista laajentaa ansiokkaasti edellä mainittu Rauhalan ja Leppäsen kirja, joka keskittyy psykologiseen näkökulmaan johtamisessa sekä siihen, miten pomosta voi kasvaa organisaation henkisen pääoman kasvattaja ja onnellisen organisaation luoja. Kirjassa on  haastateltu mielenkiintoisia "uusia kasvoja" näissä ympyröissä. Oma suosikkini oli Saku Koivu.
Kesälukemisten kertominen voi toimia mukavalla tavalla kuulumisten yhtenä teemana.Kesän parhaat lukukokemukset?
Itse luin jo tässä blogissakin mainitut Zlatan Ibrahimovitsin ja  Michael Monroen muistelmat, ruotsalaisen Lars Keplerin kolmannen kirjan Eldvittnet ja nyt on menossa Camilla Läckbergin Majakanvartija, joka on tämän huikean suosion saavuttaneen ruotsalaisen dekkaristin seitsemäs kirja. Viime kevään aikana luin ne kuusi edellistä. Fanitan todella Läckbergin kirjailija-poliisipariskunta Erica Falckia ja Patrik Hedströmiä sekä Keplerin kirjojen suomalaistaustaista rikoskomisario Joona Linnaa.
Seija Telaranta  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.