torstai 30. elokuuta 2012

Läheisyys ja etäisyys

Eva Cederströmin kuvaamaa viileää läheisyyttä
Tänä syksynä näyttää johtamisen kirjallisuudessa olevan ainakin yhtenä teemana johtajan ja työyhteisön välinen vurovaikutus, jota tarkastellaan psykologian ja sosiaalipsykologian näkökulmista. Blogiartikkelissa, joka on osoitteessa: http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/2012/08/onnistunut-lomaltapaluu.html, on otoksia Makke Leppäsen ja Ilona Rauhalan kirjasta " Johda ihmistä. Psykologiaa johtajille. Talentumilta on myös samaan syssyyn ilmestynyt Esa Pohjanheimon "Johda ihmistä. Sosiaalipsykologiaa johtajille".

Talentum 2012
Sosiaalipsykologiaa syvällisemmin tuntemattomille on hyvä kertoa, että sosiaalipsykologian näkökulma on miten me ihmiset hahmotamme, havaitsemme ja tulkitsemme muiden ihmisten ja yhteisöjen toimintaa, miten se vaikuttaa meihin ja toisinpäin, millä tavalla me vaikutamme ihmisiin ja ryhmiin ympärillämme. Yläotsikko on tässäkin vuorovaikutus ja miten se toimii työyhteisössä.

Muita teemoja ovat ryhmät, niiden väliset suhteet ja ryhmän dynamiikka, johtajan rooli ja johtajan rooliin kasvaminen, johtajana vaikuttaminen ja vaikutetuksi tuleminen.Ensi lukemalta en päässyt oikein kiinni kirjan sanomaan, mutta minusta kaikki avaukset johtamisen ja johtajan työn analysoinnista ovat hyödyllisiä ja aikaansaavat aina jonkun liikahduksen ajatteluun.

Valta ja läheisyys
Valta kiehtoo aina ja tässä kirjassa on kappale Valta ja läheisyys, jota moni muukin kirjoittaja usein sivuaa.Pohjanheimon näkemyksen mukaan kaikissa työyhteisöissä ja ihmisten välisissä suhteissa määritellään valtasuhteet, otetaan mittaa kumppanista. Työelämässä asemavaltaa osoitetaan nimikkeillä, työhuoneen koolla ja sijainnilla, autoedulla, työasulla ja arvomerkeillä.Työyhteisöissä on myös muita epäsuoria vallan tunnusmerkkejä kuten se, että huippuosaajat saavat enemmän etuuksia kuin tavikset, ehkä mielenkiintoisempia tehtäviäkin tyyliin "peluutetaan tähtiä".Valtasuhteet näkyvät myös siinä, kuka tulee kenenkin huoneeseen ja jos esimies kutsuu omaan huoneeseensa, silloin esimiehen asema korostuu. Jotenkin tuntui vanhakantaiselta, onko tällainen maailma vielä olemassa?
Työyhteisön sosiaalisissa suhteissa vallan lisäksi vallitsee myös emotionaalinen etäisyys tai läheisyys, millä on vaikutusta vuorovaikutuksen sisältöön ja luonteeseen. Etäisyys merkitsee muodollista vuorovaikutusta ja läheisyyteen kuuluu avoimuus.Ihmiset, jotka kokevat toisensa läheisiksi, kommunikoivat enemmän toisilleen kuin vieraammat. Katsoessani yllä olevaa Eva Cederströmin taulua seinälläni, jossa on Maija Plisetskaja tanssipartnerinsa kanssa ajattelen, että tanssissa ollaan niin lähellä, mutta näyttää viileältä, miksi?
Esimiestyössä minulle on läheistä Tom Petersin ajattelu, jonka yksinkertainen ohje on, että esimiehenä et saa koskaan olla yksi "meistä", vaan ole aina hieman ulkopuolella, koska vain sillä tavalla  pystyt näkemään kokonaisuuden ja säilyttämään perspektiivin.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.