tiistai 10. tammikuuta 2012

Miten selvitä perfektionistin kanssa

Charlotte Casiraghi näyttää täydelliseltä
Perfektionismilla tarkoitetaan psykologiassa joko halua tehdä asiat mahdollisimman hyvin taikka uskomusta, että täydellisyyttä kuuluu tavoitella. Kun perfektionismi on epätervettä, silloin ei voi hyväksyä mitään, mikä ei ole täydellistä. Viime vuosina on puhuttu paljon erilaisista persoonallisuuksista työpaikalla ja siitä, miten esimiehen tulisi osata oikein suhtautua erilaisiin ihmisiin. Meillä TAMKissa on enneagrammiin perehtynyt yliopettaja Mervi Lepistö, joka tuo opetuksessaan esille näitä asioita. Sain häneltä Harvard Business Reviewin artikkelin How to manage perfectionist. http://blogs.hbr.org/hmu/2011/10/how-to-manage-a-perfectionist.html
Artikkelissa annetaan vinkkejä perfektionistin johtamiseen.

Sävy sävyyn ja tarkkaan ojennukseen
Jos tiimissäsi tai  henkilöstössäsi on perfektionisti, se voi olla joko siunaus tai kirous.Hänellä on korkea tavoitetaso tehdä työtään, mutta myös kova into fiksailla jokaista projektisi yksityiskohtaa. Voit jo tämän perusteella tunnistaa perfektionistin.
Ohessa artikkelista poimitut kolme yksinkertaista ohjetta, jotka  vahvistavat positiivisia ominaisuuksia samalla kun ne heikentävät huonoja:

* Anna perfektionistille oikeanlainen työ. Älä laita häntä rooliin joka jo sinällään on monimutkainen tai vaatii toisten johtamista. Osoita hänelle työ, jossa on suhteellisen kapea ydin.
* Lisää hänen itsetietoisuuttaan. Auta häntä tunnistamaan ne asiat, joilla on negatiivinen vaikutus työn suorittamiseen tai kanssaihmisiin.Keskustele tästä hänen kanssaan ja selitä, että perfektionistin lähellä voi "kevyemmmät" tyypit ahdistua.
* Älä hyssyttele äläkä naamioi palautettasi. Perfektionistille on vakava paikka saada palautetta työstään. Häneltä kannattaa myös suoraan kysyä, kuinka palaute hänelle tulisi antaa. Missään tapauksessa esimiehen ei tule vältellä tai pakoilla palautteen antoa.Tulee vain opetella oikea tapa kohdata perfektionisti avoimessa vuorovaikutuksessa hänen kanssaan.

Mervi Lepistö lisäsi tähän vapaaseen suomennokseen vielä yhteyden enneagrammiin. Perfektionisti sijoittuu enneagrammissa ykköstyypiksi. Kun annat ykköselle palautetta, anna se niin, että osoitat arvostavasi hänen toimintansa korkeaa laatutasoa. Ykkönen kaipaa tunnustusta oikeassa olemisestaan ja kyvystään kehittää asioita entistäkin paremmaksi.
Mervi Lepistö on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin enneagrammin käytöstä julkaisuun Telaranta S., Lepistö M.& Wickman-Viitala T. (toim.) Johtamisen näkökulmat. Julkaisua voi tilata TAMKin julkaisumyynnistä.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.