torstai 18. elokuuta 2011

Johtajan parempi elämä


Jos oli kesä lukemisen aikaa, niin syksy sitä vasta onkin kun tässä illat vielä pimenevät. Filosofi Marja-Riitta Ollilan kirjoittama  ja  WSOYpron (2010) julkaisema kirja Johtajan parempi elämä houkutteli tutustumaan kirjaan jo nimensäkin perusteella. Mitä se parempi elämä voisi olla?

Marja-Riitta Ollila
Lyhyesti ihmisen parempi elämä koostuu uudenlaisista valinnoista, päätöksenteosta. Päätöksenteko on yksi johtajan keskeisiä osaamisen alueita, mutta paremman elämän kulmakivenä se on enemmän,  se on moraalista päätöksentekoa. Kirjassa on paljon Marja-Riitta Ollilan luennoistakin tuttuja asioita moraalin lisäksi. Etiikka, arvot, hyveet, karisma. Jollain lailla Ollilan teksti on ainakin minulle vaikeata, joka kohdassa pitää pohtia mitä tämä tarkoittaa, mutta siksihän se onkin haastavaa ja antaa miettimisen aihetta.
Kiinnostavimpana johtamisen näkökulman kannalta koin karisman, jota on tarkasteltu monesta näkökulmasta.Ollilan mukaan karisman merkitys johtajuudessa on nykyään kahtalainen. Johtajuuden ammattilaiset arvostavat usein muita johtamisvalmiuksia, mutta julkisessa keskustelussa karismaa arvostetaan, jopa edellytetään johtajalta. "Karismaattinen yksilö on dominoiva uros", on yhden luvun otsikko."Susilaumassa dominoiva eläin kävelee ryhdikkäästi, tavalla, jota ihmisyhteisössä kutsuttaisiin ylpeäksi. Eläin kävelee jäykin jaloin, harkiten askeleitaan, pää, häntä ja korvat pystyssä ja se tuijottaa muita vapaasti ja huolettomasti."

John Kennedyssä oli karismaa
Marja-Riitta Ollila jatkaa, että karisma on yksi vallan muoto, josta ei nykyään enää olla niin innoissaan. Ihmiset kuitenkin lankeavat helposti itsevarmoihin ja karismaattisiin johtajiin, varsinkin uroksiin. Karismaattiset johtajat ovat  usein olleet ihmiskunnan suuria harhaanjohtajia, vaarallisimpia kaikista. Voimakkaimmillaan tällaiset johtajat voivat olla uskonnollisissa järjestöissä. Kirjassaan Ollila käyttää muutenkin paljon viittauksia ja esimerkkejä uskonnosta.
Mikä tässä kirjassa oli se juttu, parempi elämä? Minulle ainakin viimeinen luku, Paremman elämän reseptit, joka on otsikoitu näin:
Palvele elefanttiasi hyvin, Vaali vatsanpohjaa, Vieraile laidoilla, Johda tunteidesi agendaa, Vaihtele rooleja, Ruoki aivot oikein, Luo voimaa toisella tavalla, Ymmärrä kasojen synty, Valitse toimivat asenteet, Hanki kuolemattomuus.
Kirjassa on 289 sivua.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.