maanantai 15. elokuuta 2011

Tilanteeseen tulokulman vaatimalla tavalla - Kesän johtamiskokemus

Yliopettaja Mervi Lepistön kesäjuttu:

Mervi Lepistö ja prof. Matti Lehto Johtamisen näkökulmat seminaarissa
Kesä on mennyt golfatessa, taloa siivotessa ja vanhempana olemisessa. Johtamiskokemusta on saanut ja sitä on voinut harjoitella päivittäin kesälomasta huolimatta perheen aktiivisten murrosikäisten nuorten miesten (ja vähän vanhemmankin) kanssa, itseään unohtamatta. Neljän vuoden haave talon siivoamisesta, varsinkin autotallin, on vaatinut myös itsensä johtamisen taitoja. Aurinkoisina päivinä olisi paljon mukavampaa olla golfkentällä kuin autotallissa.

Alkukesästä sain päätökseen Progress Coach -koulutuksen, joka antaa mahdollisuuden ammatilliseen coachaukseen ja valmentavaan johtamiseen. Kilpaurheilijaperheessäkin koulutuksella on kysyntää, vaikka totuushan on se, etteivät äiti tai isä perheessä ihan oikeasti ymmärrä mitään. Coachin taitoja on siis pitänyt kokeilla vähän salaa ja tiskin alta. Upeita kokemuksia coachille on tuonut yhdessä puolison kanssa talon ja autotallin siivoaminen. Puolison löytäessä laatikoiden kätköistä jotain, joka on herättänyt muistoja, sitä on lähdetty viemään yhdessä eteenpäin keskustellen ja yhtäkkiä onkin löytynyt vastauksia siihen, mihin on tultu, kuinka pitkä matka on kuljettu ja mitä kaikkea opittu. Niin nuorten kuin meidän vanhempienkin jutuissa on ollut erittäin tärkeää olla läsnä, jakaa kokemusta, kuunnella ja antaa tilaa. Antaa jokaiselle tilaa tuottaa kasvun, voimavarojen ja eteenpäin menemisen tunne, vaikka tulokulmat asioihin ovat vaihdelleet hurjasti.

Uudenlaisen tulokulman omaan golfiin toi kesän kilpailu Virroilla. Elokuun 6. pelattiin ties kuinka mones naisten oma kisa. Perinteisesti golfkentällä on tiukka pukeutumis- ja käyttäytymisetiketti, joka tällaiselle enneagrammin ykköstyylin edustajalle on ihanan turvallista. Irrottelu ja seikkailu eivät kuulu luontaisesti omaan tyyliini - tulette huomaamaan. Mutta tulokulma tämän vuoden kisaan oli mahdollisuus pukeutua. Jostain kummasta huumasta päätin ottaa haasteen vastaan ja sitähän siis piti noudattaa. Sisältö ei muuttunut miksikään, mutta aito läsnäolo sen päivän tulokulmassa oli haastavan iloinen ja vapauttava kokemus. Sijoitus itse kilpailussa taisi olla 6., mutta paras puku -palkinto tällä heltisi!



Tähän sopiikin loppuun Carl Jungin lausahdus: Et voi koskaan ratkaista pahimpia ongelmiasi, vaan tehtävänäsi on kasvaa niistä ulos."


Mervi golf-nurmen vihreässä paidassa YLEAMK-ryhmäläisten kanssa. Kilpailukuvan löydät tästä linkistä:

http://www.torisevagolf.fi/etusivukuvat/iso407.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.